Какво се прави на Черешова задушница


Какво се прави на Черешова задушница
Снимка: iStock

Тази година Черешовата задушница се пада на 11 юни, събота. Тя е втората в годината и се пада точно преди Петровите пости.

Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност.

"Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Рецепта за еликсир на младостта

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница.

Приготвят се жито, хляб, червено вино, плодове и други храни, които се раздават.

Тръгвайки към гробища, християните носят цветя и свещи, тамян, за да прекадят гробовете. Носят се вино и вода за преливане.

На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите.

Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Помен може да се направи също в църква или у дома.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама