Капана Фест вече ще e само веднъж годишно


Капана Фест вече ще e само веднъж годишно
Снимка: Мирослава Мирчева & Таня Дечева

От тази година традиционните две годишни издания на Капана Фест ще бъдат обединени в едно, обявиха организаторите. През 2019 фестът ще се проведе от 31 май до 2 юни.

За 5-те години от създаването си фестивалът е привлякъл стотици хиляди посетители към пловдивския квартал на творческите индустрии и немалко фенове в България и чужбина съобразяват календара си с изданията му.

Решението да се намалят изданията точно в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, е продиктувано от желанието на организаторите да предоставят на публиката едно много по-мащабно изживяване.

"2019 е ключова година в историята на Пловдив. Година, през която е изключително важно културните събития да бъдат не просто "чудо за 3 дни", а двигатели на развитието на града. Такъв е дълбокият смисъл на инициативата "Столица на културата" – да стимулира изграждането на трайна културна инфраструктура в градовете, които носят титлата. Да остави наследство. Такава е и мисията на Капана Фест от самото му създаване до днес – на първо място да популяризира квартал Капана като туристическа дестинация, и на второ – да го облагороди. Затова вече 5 години фестивалът се грижи за украсата на квартала, а графити проектите, реализирани по време на събитието, изцяло промениха облика на Капана и го превърнаха в артистична дестинация от световна класа. Считаме за свой дълг да оставим трайно и ценно наследство. Тъй като събитието се случва изцяло благодарение на спонсорства, надяваме се да намерим партньори, които да ни подкрепят в реализацията на всички мащабни инициативи, които сме замислили", коментира Никола Сивков, Изпълнителен директор на фондация Соул Сити.

Темата на Капана Фест 2019 е "Наследството".


Графитите ще бъдат основен акцент в програмата, като безспорно най-големият от тях ще завърши започнатия преди години проект на гиганта Насимо, който ще изрисува цялата задна и дясна част на сградата на Централни Хали. Това е един от най-мащабните графити проекти, изобщо реализирани в България, а организаторите предвиждат той да бъде придружен от двуседмична изложба на Насимо в една от поп-ъп галериите, станали традиционни за Капана Фест.

Вторият голям графити проект ще постави финалния щрих в артистичния облик на Ядрото, а за реализацията му са поканени пловдивските артисти от Comma Studio.

Своят уникален принос към красотата на Капана ще дадат и графити артистите Димитър Механджийски-Stern и Йордан Николов.

Тази година фестивалът ще остави в наследство и чисто нов парк на улица Абаджийска, където ще бъдат засадени между 30 и 40 15-годишни дървета. Освен това организаторите са планирали и една крайно необходима инициатива: да оборудват целия квартал с допълнителни кошчета за боклук.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама