"Карта към теб" вдъхва смелост да намерим себе си


"Карта към теб" вдъхва смелост да намерим себе си
Снимка: Софтпрес

Да притежаваме карта към живота на мечтите ни може и да звучи чудесно. Дали обаче като се втурнем право напред, без да поглеждаме встрани, няма да пропуснем безценни гледки? Един от възможните отговори на този въпрос откриваме в романа "Карта към теб" от Дж. П. Монингър.

Главната героиня Хедър Мългрю се намира в повратен момент – предстои ѝ да се дипломира, и притежава свободата да избира какво да прави от сега нататък. Тя е картографирала плана към мечтите си – дипломиране, пътешествие из Европа с приятелки и ново начало наесен в Ню Йорк, където ще даде старт на кариерата си.

Една среща обаче променя напълно представите ѝ – тази с авантюриста Джак, който я вдъхновява да стъпи встрани и да открие нова посока. След появата на Джак пътуването на Хедър из Европа придобива съвсем друго, много по-лично значение. Двамата тръгват по стъпките на дядо му, който непосредствено след Втората световна война обикаля из Европа и документира всичко в дневника си. Записките му ги отвеждат до някои от най-удивителните дестинации на Стария континент. Сред тях се откроява мистериозно място в България – то ще се окаже особено специално за Хедър, а времето, което прекарва там, ще я промени завинаги.

С отминаването на лятото идва и решителният момент Хедър да се отправи към Ню Йорк и Джак е готов да я последва. Той обаче крие тайна, която е способна да разклати из основи света на любимата му.

"Карта към теб" е роман за пътуването – в непознати страни и непознати кътчета на собствените ни души. Хедър и Джак ни карат да се замислим за начина, по който пътуваме из живота си – не само дали да посетим най-известните туристически дестинации, или да се отправим към диво и девствено място, а и дали вървим по най-живописния път.

***

Дж. П. Монингър е награждаван автор от Нова Англия и преподавател по английски в Плимутския университет. Има публикувани романи за възрастни и тийнейджъри, както и няколко нехудожествени книги. От вестник "Ню Йорк Таймс" казват за него, че "пише с петте си сетива широко отворени". В периода 1975 – 1977 г. е доброволец в Корпуса на мира в Горна Волта, днешна Буркина Фасо.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама