Кога се вземат аминокиселините


Кога се вземат аминокиселините
Снимка: iStock/Guliver

Ежесекундно в тялото ни протичат важни процеси, които могат да бъдат осъществени, ако си набавяме необходимите за тяхното реализиране вещества. Можем да го направим посредством храната и чрез редовното консумиране на хранителни добавки, когато организмът не синтезира самостоятелно даден елемент. Аминокиселините са сред важните компоненти, за които много хора знаят, че са градивна частица на протеина.

Видове аминокиселини

Какво са аминокиселините

За тях може да се каже, че са комбинация от съединения с органичен произход и градивен елемент на клетките в нашето тяло, както и мускулите. Основно се делят на 3 вида – независими (незаменими), условно заменими и заменими. Първите не се произвеждат от организма и трябва да си ги набавяме посредством външни източници, като хранителни добавки.

Заменимите се синтезират по естествен начин от организма, а условно заменимите се изработват само когато е необходимо. Винаги обаче е добре да приемаме храна, богата на аминокиселини, така че да поддържаме добро здравословно състояние и отличен баланс на ценни вещества в тялото. Сред препоръчителните продукти са яйцата, кравето мляко, сиренето и изварата, рибата, соята и др.

Как помагат

Няма никакво съмнение, че аминокиселините са полезни и жизнено необходими на човек, а допълнителното им суплементиране е наложително в редица случаи. Техните полезни свойства са десетки:

  • имат принос за правилния имунен отговор – помагат на тялото ни да се справи с вируси и инфекции, което е търсен ефект от страна на потребителите;
  • доста хора ги пият преди и след тренировка – избира се подходяща за нас формула и начин на прием съгласно индивидуалните потребности;
  • веществото помага за добрите спортни постижения – ефективното възстановяване след изтощителна тренировка е също сред ефектите на елемента;
  • ускоряват изгарянето на мазнини – понижаването на теглото е сред основните цели на спортуващите и не само.

Много е важно да заложим на качествени добавки, които можем да пием под формата на прах, в течен вид, на таблетки, на капсули и др.

Кога се взимат, споделят от онлайн магазин HealthStore

Каталогът с хранителни добавки, като аминокиселините, е много разнообразен, което ще ни помогне да открием правилния за нас продукт. Преди обаче да разберем как действат тези суплементи, трябва да знаем и в които случаи е добре да ги взимаме.

Препоръчително е да приемате веществото, ако сте физически активни в ежедневието или спортисти. И в двата случая тенденциозно се наблюдава дефицит на елемента, който освен чрез натурални продукти, бихме могли да си го осигурим и с храната.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама