Кой празнува имен ден днес, 12 юли 2023


Кой празнува имен ден днес, 12 юли 2023
Снимка: iStock

На 12 юли Православната църква почита паметта на Света Вероника. Имен ден имат всички, които носят имената Вероника, Вероник, Вера, Верка. 

На Разпети петък, докато Иисус Христос влачел огромния дървен кръст и бил на ръба на своите сили, една млада жена на име Вероника се приближила към Божия Син, и с разперена ленена кърпа попила потта и кръвта от лицето на бъдещия Спасител. Тогава се случило истинско чудо. Ликът на Иисус Христос остава отпечатан върху ленената кърпа.

След Разпети петък Света Вероника заминава от Йерусалим за Западна Европа. Свещената кърпа оставя в Рим. След това отпътува за Южна Франция. Там започва да проповядва и да говори за Спасителя, на когото лично сторила огромна добрина.

В иконографията често изобразяват Света Вероника как държи разперена кърпа, на която се вижда отпечатаното лице на Христос. По-късно нарекли тази кърпа "Платното на Вероника".

Заради запечатания образ на Иисус Христос, приемат Света Вероника за покровител на фотографията и фотографите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама