Кой празнува имен ден днес, 22 юли


Кой празнува имен ден днес, 22 юли
Снимка: iStock

Днес, 22 юли, Православната църква почита паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалина (Магдалена).  Именно на нея се приписва първият възглас "Христос воскресе!".

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Какво означава името Магдалена?

Името произлиза от "Магдала" на иврит. Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от "migdal" – колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалина.

Мария Магдалина отишла при Господ Иисус Христос, за да го помоли за помощ – тя била болна от страшна болест. Тогава Господ, който вършел чудеса,  напълно я изцерил от болестта, а тя била много благодарна. Оттогава Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Тя стояла при кръста и видяла как положили Господа в гроба. 

След като минала съботата, Мария станала много рано и отишла на гроба му преди всички. Тогава видяла, че гробът е празен. 

Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос воскресе!". Именно затова тя се смята за първа благовестница на възкресението и е призната от църквата за равноапостолна. 

Честит празник на всички празнуващи!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама