Кой празнува имен ден днес, 24 декември


Кой празнува имен ден днес, 24 декември
Снимка: iStock

На 24 декември, Бъдни вечер, православната църква почита паметта на Свети преподобномъченица Евгения. Имен ден празнуват: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

Светата Евгения е родена в римско семейство. Родителите ѝ били знатни и заможни езичници. Баща ѝ се казвал Филип и управлявал Александрия и цял Египет. Тя била не само дете на заможен род, но и се откроявала по мъдрост и красота.

В ръцете на младата девойка попаднало християнско четиво, което предизвикало у нея непознати до сега чувства. Езическата обстановка за нея се отчуждила. Това четиво на Св. ап. Павел засадило в душата ѝ нов, чуден християнски свят. Чувайки християнските песнопения по време на разходка извън града, Евгения окончателно решила да стане част от християнското общество. Знаела, че няма да срещне одобрението на родителите си, затова помолила двама от слугите си, Якинт и Прот, да тръгнат с нея. Евгения облякла мъжки дрехи и напуснала родния дом. Отишли в мъжки манастир. Заедно с придружителите си била приета, скоро кръстени от епископ Елий и така станала монах. От тогава насетне Евгения се отдала изцяло на иноческо подвижничество, достигнала нравствено съвършенство, а след смъртта на игумена била избрана за негов достоен заместник. Бог я подкрепял и я удостоил с чудотворство като дар в замяна. Тя имала дарбата да изцерява болни чрез молитва. Така придобила известност. Славата ѝ се носела навред. Тя въвела във вярата си други, но най-запомнящ е образът на друга знатна девойка на име Васила. И двете били осъдени на страдания. Убити били на самия ден на Рождество Христово чрез посичане през 262 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама