Кой празнува имен ден днес, 6 ноември 2022


Кой празнува имен ден днес, 6 ноември 2022
Снимка: iStock

Църквата почита днес, 6 ноември, паметта на Св. Павел Изповедник, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски. Имен ден празнуват Павел, Лука, Павлина, Павлета и Клавдия.

Св. Павел е архиепископ, живял през IV в. Изкачва се на патриаршеския стол, но по това време в Православната църква властват различни ереси.

Св. Павел е роден в Солун. Той заминава за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски.

След смъртта на Александър в 337 година в града избухва конфликт между никейската и арианската партии. Никейците надделяват и за архиепископ е ръкоположен Павел.

Няколко пъти се възкачвал Павел на патриаршеския престол и няколко пъти бил свалян от него в зависимост от това чие влияние преобладавало в ожесточената и често пъти кръвопролитна борба между арианите и православните.

Но и в заточение, и на патриаршеския престол той винаги еднакво показвал себе си като непоколебим изповедник и стълб на православието. Тази твърдост станала причина за неговата мъченическа смърт.

Император Констанций, привърженик на Ариевото учение, го изпратил на заточение в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз. Там Павел бил удушен по време на богослужението със собствения му омофор през 350 г.

31 години по-късно мощите му са пренесени в Цариград, а от там – във Венеция, където се намират до днес.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама