Кой празнува имен ден днес, 9 май 2023


Кой празнува имен ден днес, 9 май 2023
Снимка: iStock/Guliver

Днес, 9 май, църквата почита паметта на Свети мъченик Христофор. Днес имен ден имат всички, които носят името Христофор.

Свети мъченик Христофор пострадал по време на Седмото гонене над християните, предприето от император Декий. Той е много известен мъченик, почитан е и от Източната, и от Западната Църква. След жестоки мъчения светецът бил обезглавен в Ликия, Мала Азия, ок.249 г.

Според свидетелствата на свети Амбросий, по време на мъченията над свети Христофор станали много чудеса и чрез мъченичеството си спечелил 48 000 последователи на християнството. Светецът бил причислен от Западната Църква към числото на 14-те скоропомощници при различни беди. Мощите на свети Христофор били пренесени от Ликия в испанския град Толедо, а след това - във френския манастир Сен Дени. Част от тях се съхраняват в римската катедрала "Свети Петър". Според народните вярвания, той е закрилник при внезапна и неразкаяна смърт, покровител на моряци и водачи на салове, на шофьори и носачи. Най-старите храмове, посветени на свети Христофор, са от V в. в Халкидон и от VI в. в Реймс, Франция.

На 9 май също така се празнува летен Никулден. Това е църковния празник Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец. Пренасянето се е случило през 10 век. Турците завладели гръцкия град Мира в днешна Турция и поради това мощите на светеца били пренесени в град Бари в Италия.

Имен ден могат да празнуват мъже с имена: Кольо, Нено, Никола, Николай и жени с имена: Ненка, Никол, Николета, Николина, Нина, макар че повечето хора с тези имена празнуват на 6 декември.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама