Кръстиха астероид на българска изследователка


Кръстиха астероид на българска изследователка
Снимка: Facebook

Междунанродният астрономически институт кръсти астероид на българска изследователка Росита Кокотанекова. Той е открит през 1998 години и ще носи фамилията ѝ - (42772) Kokotanekova.

Отличието се дава на учени с постижения в областта на малките тела в Слънчевата система. Кокотанекова е призната заради дългогодишните си изследвания и изучаването на кометите и тяхната роля.

Тя се похвали с хубавата новина и във Facebook:

"Този шест-километров астероид, който обикаля около Слънцето като част от астероидния пояс между Марс и Юпитер, вече ще се казва (42772) Kokotanekova!

По традиция по време на една от най-големите конференции в нашата област "Asteroids, Comets, Meteors Conference" се обявява списък от астероиди, които са кръстени на учени, допринасящи за изучаването на малки тела в Слънчевата система. Изключително много се вълнувам, че и моето име е намерило място в този списък. За съжаление конференцията не се проведе миналата година, но се надявам скоро да можем да отпразнуваме тази прекрасна изненада с всички други колеги."

"Благодаря от сърце на всички за топлите думи, смелите пожелания и веселите коментари! Слънчевата система, с всички нейни планети, астероиди и комети е пълна с неразгадани тайни. Истинска привилегия е да прекарваш всеки ден, опитвайки се да научаваш повече и повече за тях.

Много българи са допринесли за изучаването на малки тела в Слънчевата система, както в Института по Астрономия, така и извън страната. Други двама колеги, които работят върху изучаването на комети, за които може би ще ви е интересно да научите повече, са Ставро Ивановски от Астрономическата обсерватория в Триест, на който е кръстен астероид 11802 Ivanovski, и Бончо Бонев от Католическия университет на Америка във Вашингтон (20366 Bonev)", написа още тя в социалната мрежа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама