Литературно четене на 8-ми март


Литературно четене на 8-ми март
Снимка: ПР

"Женски род, единствено число" ще бъде специална литературна вечер, посветена на темата за Жената, но участниците са в множествено число и мъжкият род съвсем не е забравен. Петима популярни български автори ще четат завладяваща поезия и откровена до скандалност проза на 8 март в клуб Carrusel, София.

Представяме ги накратко.

Ралица Генчева, известна и с псевдонима си Charly Wilde, e автор на изящните стихосбирки "Този път, за да ме чуеш" и "Има ли по-рано от сега?" Първата бе избрана от читателите за любима поетична книга на 2016 г., а от втората избрахме да споделим:

ЗАВИНАГИ 

(на майка ми)

Виждал ли си очите на майка ми?

Там живеем ние.

Били сме първо любов, 

после мечта, 

накрая – светът ѝ.

Там са убити хиляди лоши погледи.

Там са умирали болести и заплахи

Виждал ли си ръцете на майка ми?

В тях сме пораснали.

Те са по-силни от всички други,

защото са пазили два живота

и две души.

Виждал ли си сърцето на майка ми?

Там няма повече място.

Запълнили сме всичко

с любов.

Още една харизматична Ралица, само че Стоянова, е успяла да побере интересни зрели разсъждения за Жената между двете корици на своя роман с противоречиво на пръв поглед заглавие "У-хромозома". Книгата спечели трето място в литературното риалити "Ръкописът". 

Идеята за сюжета идва от статия в интернет, според която учени са открили, че в женското тяло може да присъства мъжката Y-хромозома. Това твърдение отдавна подлежало на обяснение чрез микрохимеризма – всяка жена, имала в утробата си дете, носи завинаги клетки от зародиша в кръвта си. Интересното тук всъщност е, че дори и жени, които никога не са били бременни с мъжка рожба, както и такива, които изобщо не са били бременни, също могат да носят Y-хромозомата в кръвта си. Това изследователите обясняват със заключението, че тялото е способно да запази "спомен" от всеки партньор, с когото жената е била в интимни отношения и неговите мъжки гени и ДНК могат да останат у нея до края на живота ѝ.

Деси Нико и нейният роман "Алиса и петък вечер" спечелиха Националната награда за дебютна литература миналата пролет. Те ще потопят присъстващите в по-тъмните кътчета на младата женска душа и след това ще се погрижат да ги върнат с усмивка към позитивния свят.

"Силата да обичаш е като пастата за зъби – все ти се струва, че съвсем е свършила, че на следващата сутрин няма да можеш да изстискаш нищо от тубичката, но все пак успяваш да си измиеш зъбите отново и отново… Все със същата тубичка паста за зъби."

Въоръжена със своята смачкана тубичка, една софийска Алиса се скита из всякакви светове – в главата си и извън нея. Страната на табелките. Световете на Любовта. Наркотиците. Щастието или може би лудостта? Всички тези теми са вплетени по един невиждан досега начин в романа "Алиса и петък вечер".

Радослав Гизгинджиев, добре познат на българската аудитория с трилогията "Рай" и най-различни авангардни арт проекти, току-що изненада всички с новия си роман "Повече от любов". Думите му са магия, която докосва всички сетива, кара ни да погледнем дълбоко в себе си, да намерим най-страшното, най-красивото и да изберем обичта.

Здравей, Непознат...

Готов ли си да преброим до 9?

Идва денят, в който водата ще проговори.

Реката ще спре да тече, дърветата ще наклонят стъблата си, за да се помолят за всичко изгубено.

За 9 секунди ще разбия сърцето ти, за да върна живота ти с думи,

върху които цъфтят асфодели.

Всичко се къса, губи, раздава, изстива и ожалва. Но сърцата ни. Очите ни. Ръцете ни и уханието на любимите ни същества. Мирисът на гребена им. Докосването им.

Усещането ни... То е вечно. Като любовта, която сме дали и любовта, която сме получили.

Преди по-малко от месец Александър Иванов представи дебютната си стихосбирка "Повече от любов". Всички, които са присъствали на негово събитие, знаят: няма човек, който да не настръхва, докато го слуша как чете на живо разтърсващата си поезия за любовта и смъртта.

BORN TO DIE

заради жена

дойдох на 

този свят

заради жена 

ще трябва да

си тръгна

Цялата тази емоционална въртележка ще се състои от 19:00 часа в клуб Carrusel. Все пак е празник – покрай литературата всички ще имат възможност да пийнат и ако имат желание, да останат на горещо парти след четенето. По време на самото литературно събитие за приятното музикално настроение на гостите ще се погрижи популярната певица Веселина Попова.

Събитието се организира с подкрепата на "Фабрика за книги".

ВХОД: СВОБОДЕН!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама