Лятно часово време 2024: Защо и кога сменяме часа?


Лятно часово време 2024: Защо и кога сменяме часа?
Снимка: iStock

Лятното часово време е въведено преди около век и оттогава се е превърнал в ежегоден ритуал. Но защо нулираме часовниците си два пъти всяка година?

Лятното часово време (DST) е традицията за връщане на часовниците с един час назад през топлите месеци на годината. Обикновено започва през пролетта, но точните дати варират в различните региони.

Вижте още: Каква е разликата между рукола и глухарче

Бенджамин Франклин е бил първият, който повдигнал въпроса как дневната светлина се променя със сезоните. Въпреки това, той го споменал само в безгрижно есе през 1784, предполагайки, че хората се събуждат със Слънцето. През 1895 новозеландският ентомолог Джордж Хъдсън се оплакал, че нямал достатъчно дневна светлина, за да работи през пролетта. Той предложил работа на смени за първи път, за да има повече време за работа.

Около десетилетие по-късно някой решил да вземе под сериозно внимание сезонната смяна на времето. Германия официално станала първата страна, която въвела лятното часово време през 1916 с цел да се пести енергия по време на Първата световна война.

Защо е измислена смяната на часа?

Наклонът на Земята означава, че получаваме повече часове слънчева светлина през лятото и по-малко през зимата. Лятното часово време ни помага да се възползваме от тази допълнителна вечерна дневна светлина.

Вижте още: Това са 6-те най-силни поверия за дъжда, които трябва да знаете

Когато лятното часово време било въведено за първи път, въглищните лампи осветявали града. Тази промяна на времето намалила изразходваната енергия за осветяване на градовете. Същото важи и днес. Лятното часово време, което настъпва през по-топлите месеци, принуждава хората да разчитат по-малко на електричество за осветление.

Кога минаваме на лятно часово време в България?

В България по традиция преминаваме към лятно часово време в последната неделя на март. Това означава, че на 31 март часовниците ще се преместят напред с един час в 3 часа сутринта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама