Любителите на шоколад се познават по погледа


Любителите на шоколад се познават по погледа
Снимка: iStock

Много са хората, които обожават шоколад, въпреки че лекарите съветват да бъдем внимателни с него.

Интересен факт е, че любителите на шоколад могат са се познаят само по погледа.

Ново проучване доказва, че благодарение на прост очен тест е възможно да се разбере колко много даден човек обича шоколадовите лакомства. Идеята е, че мозъкът ни реагира на различни стимули (като например консумацията на шоколад) като отделя допамин. Но макар и в по-малки количества, допамин се отделя и в окото като реакция на излагането на светлина. Досега се приемаше, че тези два източника на допамин не са свързани, но учени от университет Дрексъл се стремят да оборят това разбиране.

Използвайки електроретинография (тест, базиран на електроди, измерващ реакцията на ретината на светлина) екипът установява, че при получаването на шоколад, ретината направо полудява.

Всъщност тя реагирала толкова силно, колкото и когато човек приеме специално лекарство за стимулиране отделянето на допамин.

Но когато на участниците в опита се дава вода, никой от тях не реагира така.

Събраните доказателства подсказват, че чрез електроретинография е възможно да бъде измерена реакцията към различни храни - много по-ефективен и лесен подход отколкото досегашните измервания, които са свързани с наблюдения на мозъка. Тъй като в проучването участват едва 9 души, учените не се ангажират с по-конкретни изводи засега, но изследванията им продължават.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама