Любопитната история на микровълновата печка


Любопитната история на микровълновата печка
Снимка: iStock

Днес повечето домакини не могат да си представят кухненската работа без помощта на микровълновата печка. Истина е, че освен, за да направим любимите пуканки в нея, тя съкращава ужасно много времето за елементарни на пръв поглед домакински дейности.

Бащата на този любим електроуред е изследователят Пърси Спенсър, наричан още електронен гений. А по стар вселенски закон и това гениално откритие се е родило от една на пръв поглед случайна ситуация.

Вижте още: Дългите разговори по телефона вдигат кръвното налягане

По време на Втората световна война, през 1945, Пърси Спенсър обикаля лабораториите на водещ концерн на американската военна индустрия. По онова време той работи върху подобряване качеството на радарите, произвеждани от компанията.

Един ден, докато работи върху мощните радарни комплекти, застава пред магнетрон - уред, който излъчва вълни със свръхвисоки честоти и изненадващо установява, че шоколадът в джоба на панталона му започва да се топи.

Изследователския му нюх веднага усеща бъдещото откритие и предприема още един експеримент, но този път с царевични зрънца. Докато ги държи пред магнетрона, той вижа как жълтите зрънца се превръщат в бели пуканки. Следващият експеримент на Спенсър е с яйце. Той носи чайник, изрязан отстрани - за да "пусне" през дупката вълните от магнетрона. Маха капака на чайника, слага яйцето вътре и пуска захранването. Негов колега присъства на опита. Пред очите на двамата яйцето започва да се тресе и клати. Бързото повишаване на температурата предизвикало огромно вътрешно налягане в яйцето. Колегата на Спенсър толкова се заинтригувал, че приближава и поглежда през горния отвор на чайника. В следващия момент яйцето експлодира, а горещият жълтък се лепва върху лицето на лекомисления любопитен колега.

Вижте още: Дори не подозирате какво нещастие ще си навлечете, ако разрушите гнездо на лястовица

След като Пърси Спенсър установява, че всички храни са били подложени на ниско ниво на радиация, той решава да построи метална кутия и да въведе микро вълни в нея. По този начин да предотврати излизането им навън от кутията. От тук започва да се пише историята на микровълновата печка.

След серия от научни опити е създадена първата микровълнова фурна, която първоначално тежи 400 кг.

С времето хранителната индустрия признава потенциала и гъвкавостта на микровълните и започват да се търсят нови сфери за употребата им. През 1975 г. продажбата им в САЩ за пръв път надминава броя на купените газови печки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама