Маги и Цветин: Искаме да събудим номадската жилка в българите


Маги и Цветин: Искаме да събудим номадската жилка в българите
Снимка: Личен архив

Ще ви запознаем с едни много интересни хора, за които пътуването е начин на живот. Това са Маги и Цветин от Вълшебния Керван. Тя е биолог-зоолог, завършила е в университет на Канарските острови, Испания. Цветин пък е инженер-икономист. Работил и сменил различни професии - от производствен мениджър, маркетингов специалист и собственик на малко предприятие до строителен работник и учител по английски в китайска детска градина.

В момента двамата са на поредното си пътешествие, този път целта им е да изминат изцяло по земя един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите от Централна Азия до Европа.

Проектът, който стартира през този май, включва пътешествия и търсене на сведения за прабългарите в местни музеи, разговори и изследване на легенди и истории за миграциите им на териториите на Китай, Монголия, Южен Сибир, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия, Армения, преди да се завърнем в България през Турция.

Тя правят и подробно портфолио със снимки на различните етноси по пътя с цел да проследят промяната на фенотипа на хората в регионите, през които преминават.

Ето какво споделиха Маги и Цветин специално за iWoman.

Какво точно е Вълшебният Керван и как се породи тази идея?

Вълшебният Керван (bgmagickervan.com) е пътешественически блог, описващ нашите приключения по света.

През последните три години пътуваме без прекъсване, само по суша и вода (без полети) по най-различни начини и превозни средства, но винаги на автостоп. През тези години пропътувахме: Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме всички държави от югоизточна Азия и меланезийските островни държави на Тихия океан, Папуа Нова Гвинея, Фиджи и Вануату. Изминахме над 100 000 км, посещавайки 22 държави, като последната част от маршрута бе прекосяване на Тихия океан за 6 месеца с яхтата Алабама.

Основната идея на блога ни е не да търсим известност или популярност, а да вдъхновяваме нашите читатели да пътешестват по неконвенционален начин, с нисък бюджет и да споделяме красотата на нашата прекрасна планета и разнообразието и от етноси и култури

Маги и Цветин, в момента сте на поредното си пътешествие, като този път сте тръгнали по стъпките на прабългарите. Къде ви намираме?

След като доплавахме с яхтата Алабама до Южна Корея, прелетяхме до Виетнам и откъдето започна отново нашето сухоземно пътешествие. Прекосихме Китай по дължина и ширина, прекарахме месец из степите и пустините на Монголия, и в момента се намираме на езерото Байкал в Южен Сибир, Русия.

Защо решихте да изминете един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите от Централна Азия до Европа?

През годините, прекарани на пътя, пътуването започна да се превръща в наш естествен начин на живот. Озовали се в близост до земите, където се е родил в исторически план номадският начин на живот и където се предполага, че се е оформил прабългарският етнос, някак си естествено се породи идеята да последваме един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите. Дадохме си сметка, че те са изминали хиляди километри пеша и на коне през степи, пустини и планини със семействата и покъщнината си и то във време, в което не е имало дори част от съвременните удобства и пътищата са били изпълнени с опасности. Начинът, по който ние пътуваме, и този на нашите предци си приличат по нещо. Вдъхновени от миналото, решихме да последваме прабългарите по техните стъпки от Централна Азия към Европа.

Разкажете ни повече за проекта си и държавите, които ще посетите.

Нагласата ни е изследователска и пътешественическа и така смятаме да изминем този теоретичен маршрут от няколко хиляди километра по земя, спирайки се на важни исторически места и заснемайки фото и видео материали за регионите и етносите по пътя.

Желанието ни е с проекта "По стъпките на прабългарите" да събудим номадската жилка, генетично заложена във всеки българин, подтикваща ни към изследване на непознати земи и смели приключения, и да си припомним величието на нашите предци, които са извършили това изумително пътешествие, дало началото на всеки един от нас.

Плануваният маршрут минава през западен Китай (Уйгурска автономна област), Монголия и пустинята Гоби, Южен Сибир (езерото Байкал и република Бурятия), Казахстан, Киргизтан, Таджикистан (планините Памир и Тяншан), Узбекистан, Каспийския регион, Азербайджан, Грузия, Армения, Турция (като част от теоретичните маршрути, свързани с иранския произход на българския етнос) и финално завръщане в България.

Проектът се предвижда да трае между 8 и 10 месеца, като стартирахме през месец май 2018.

Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате в търсене на корените на прабългарите?

Най-голямото предизвикателство, разбира се, е, че до момента няма единна теория за произхода на българите. Непретендирайки обаче, че нашата експедиция е историческа или археологическа, това не е проблем за нас. Ние сме мечтатели и пътешественици и вдъхновени от историческата теория и легендите за прабългарите, ще извървим пътя, който сме си набелязали.

Кои са най-впечатляващите места, които посетихте до момента?

Едно от най-красивите места, които въобще сме посещавали, са спиращите дъха безкрайни степи и пустини на Монголия. Това е нещо, което не може да бъде пресъздадено със снимки или думи, а нещо, което трябва да бъде видяно. Извън проекта по време на нашето пътуване любимите ни места са безкрайно много. Всяка държава или регион от Земята има свои индивидуален чар и красота. Точно поради това може би, веднъж тръгнал на дълго пътешествие, човек развива "болестна" зависимост към красотата на планетата ни и не може да се спре.

През последните три години сте пропътували по земя Пътя на коприната, посетили сте Папуа Нова Гвинея и Меланезия и сте достигнали Южна Корея след 6 месеца мореплаване. Какво ви мотивира да пътешествате?

Това, което винаги ни е мотивирало, е вътре в нас. Винаги сме имали интерес и любопитство към света. Как живеят другите? Какъв е техният светоглед? Какво е ежедневието им. В началото успявахме да задоволим любопитството си с пътувания из България и Европа, но с течение на времето искахме да знаем все повече за другите, да опознаем чужди култури.

Пътувахме все по-надалеч и надалеч, докато не започнахме това пътуване до най-екзотичните и непознати места по света.

Как финансирате пътуванията си?

На прабългарите не им е трябвало финансиране, за да достигнат земите ни. По същия начин и за Вълшебния Керван. Фокусът на това пътуване не е да търси финансиране, а да осъществим мечтата си, за което е много по-важно намерението и решимостта.

Пътуваме с минимален бюджет както до сега - средно по 5 лв на ден на човек. Някои хора са скептични дали наистина пътуваме с такъв бюджет и как е възможно това. За целта имаме специална секция в блога, където публикуваме колко и за какво къде сме изхарчили. Може да видите ТУК.

Разбира се, ако някои има желание да ни подкрепи финансово през сайта ни, средствата ще се използват за издръжка по пътя и подобряване качеството на проекта. Благодарим на всички, които вече ни подпомогнаха с пътуването – чудесни хора!

Какви са нещата, които винаги присъстват в багажа ви?

Не се разделяме никога с прозореца на нашата палатка. Всеки ден той разкрива пред очите ни нова, прекрасна гледка, нещо, което и най-луксозният хотел не може да предложи. Вярата в доброто, в хората и позитивната нагласа, разбира се, са нещо, без което не бихме могли да направим  и крачка.

Кое е най-екстремното ви преживяване на път?

Всяко място си има своите предизвикателства. Когато човек е на път, развива сетива и е винаги осъзнат, за да може да се справи с тях. Опасни преходи, свлачища, наводнения, тигри на 20 м от палатката, наличие на соленоводни крокодили докато се къпеш или си миеш чиниите в морето, падащи от високи палми кокоси и десетки други опасности са неща, които държат широко отворени очите ти и те карат да се чувстваш истински жив. За учудване на хората, които не пътуват и в разрез с това, което се опитват да внушават медите, е фактът, че най-малко опасни ситуации сме имали свързани с хората. Невероятно, но факт доказан с пътуването ни - хората по света без разлика на етнос, религия или държава са носители на Добро сърце :)

Къде може да следим какво се случва с вас?

На интернет страницата ни bgmagickervan.com или във Facebook на - facebook.com/magickervan.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама