Маги и Цветин: Искаме да събудим номадската жилка в българите


Маги и Цветин: Искаме да събудим номадската жилка в българите
Снимка: Личен архив

Ще ви запознаем с едни много интересни хора, за които пътуването е начин на живот. Това са Маги и Цветин от Вълшебния Керван. Тя е биолог-зоолог, завършила е в университет на Канарските острови, Испания. Цветин пък е инженер-икономист. Работил и сменил различни професии - от производствен мениджър, маркетингов специалист и собственик на малко предприятие до строителен работник и учител по английски в китайска детска градина.

В момента двамата са на поредното си пътешествие, този път целта им е да изминат изцяло по земя един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите от Централна Азия до Европа.

Проектът, който стартира през този май, включва пътешествия и търсене на сведения за прабългарите в местни музеи, разговори и изследване на легенди и истории за миграциите им на териториите на Китай, Монголия, Южен Сибир, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Азербайджан, Грузия, Армения, преди да се завърнем в България през Турция.

Тя правят и подробно портфолио със снимки на различните етноси по пътя с цел да проследят промяната на фенотипа на хората в регионите, през които преминават.

Ето какво споделиха Маги и Цветин специално за iWoman.

Какво точно е Вълшебният Керван и как се породи тази идея?

Вълшебният Керван (bgmagickervan.com) е пътешественически блог, описващ нашите приключения по света.

През последните три години пътуваме без прекъсване, само по суша и вода (без полети) по най-различни начини и превозни средства, но винаги на автостоп. През тези години пропътувахме: Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме всички държави от югоизточна Азия и меланезийските островни държави на Тихия океан, Папуа Нова Гвинея, Фиджи и Вануату. Изминахме над 100 000 км, посещавайки 22 държави, като последната част от маршрута бе прекосяване на Тихия океан за 6 месеца с яхтата Алабама.

Основната идея на блога ни е не да търсим известност или популярност, а да вдъхновяваме нашите читатели да пътешестват по неконвенционален начин, с нисък бюджет и да споделяме красотата на нашата прекрасна планета и разнообразието и от етноси и култури

Маги и Цветин, в момента сте на поредното си пътешествие, като този път сте тръгнали по стъпките на прабългарите. Къде ви намираме?

След като доплавахме с яхтата Алабама до Южна Корея, прелетяхме до Виетнам и откъдето започна отново нашето сухоземно пътешествие. Прекосихме Китай по дължина и ширина, прекарахме месец из степите и пустините на Монголия, и в момента се намираме на езерото Байкал в Южен Сибир, Русия.

Защо решихте да изминете един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите от Централна Азия до Европа?

През годините, прекарани на пътя, пътуването започна да се превръща в наш естествен начин на живот. Озовали се в близост до земите, където се е родил в исторически план номадският начин на живот и където се предполага, че се е оформил прабългарският етнос, някак си естествено се породи идеята да последваме един от теоретичните пътища на миграция на прабългарите. Дадохме си сметка, че те са изминали хиляди километри пеша и на коне през степи, пустини и планини със семействата и покъщнината си и то във време, в което не е имало дори част от съвременните удобства и пътищата са били изпълнени с опасности. Начинът, по който ние пътуваме, и този на нашите предци си приличат по нещо. Вдъхновени от миналото, решихме да последваме прабългарите по техните стъпки от Централна Азия към Европа.

Разкажете ни повече за проекта си и държавите, които ще посетите.

Нагласата ни е изследователска и пътешественическа и така смятаме да изминем този теоретичен маршрут от няколко хиляди километра по земя, спирайки се на важни исторически места и заснемайки фото и видео материали за регионите и етносите по пътя.

Желанието ни е с проекта "По стъпките на прабългарите" да събудим номадската жилка, генетично заложена във всеки българин, подтикваща ни към изследване на непознати земи и смели приключения, и да си припомним величието на нашите предци, които са извършили това изумително пътешествие, дало началото на всеки един от нас.

Плануваният маршрут минава през западен Китай (Уйгурска автономна област), Монголия и пустинята Гоби, Южен Сибир (езерото Байкал и република Бурятия), Казахстан, Киргизтан, Таджикистан (планините Памир и Тяншан), Узбекистан, Каспийския регион, Азербайджан, Грузия, Армения, Турция (като част от теоретичните маршрути, свързани с иранския произход на българския етнос) и финално завръщане в България.

Проектът се предвижда да трае между 8 и 10 месеца, като стартирахме през месец май 2018.

Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате в търсене на корените на прабългарите?

Най-голямото предизвикателство, разбира се, е, че до момента няма единна теория за произхода на българите. Непретендирайки обаче, че нашата експедиция е историческа или археологическа, това не е проблем за нас. Ние сме мечтатели и пътешественици и вдъхновени от историческата теория и легендите за прабългарите, ще извървим пътя, който сме си набелязали.

Кои са най-впечатляващите места, които посетихте до момента?

Едно от най-красивите места, които въобще сме посещавали, са спиращите дъха безкрайни степи и пустини на Монголия. Това е нещо, което не може да бъде пресъздадено със снимки или думи, а нещо, което трябва да бъде видяно. Извън проекта по време на нашето пътуване любимите ни места са безкрайно много. Всяка държава или регион от Земята има свои индивидуален чар и красота. Точно поради това може би, веднъж тръгнал на дълго пътешествие, човек развива "болестна" зависимост към красотата на планетата ни и не може да се спре.

През последните три години сте пропътували по земя Пътя на коприната, посетили сте Папуа Нова Гвинея и Меланезия и сте достигнали Южна Корея след 6 месеца мореплаване. Какво ви мотивира да пътешествате?

Това, което винаги ни е мотивирало, е вътре в нас. Винаги сме имали интерес и любопитство към света. Как живеят другите? Какъв е техният светоглед? Какво е ежедневието им. В началото успявахме да задоволим любопитството си с пътувания из България и Европа, но с течение на времето искахме да знаем все повече за другите, да опознаем чужди култури.

Пътувахме все по-надалеч и надалеч, докато не започнахме това пътуване до най-екзотичните и непознати места по света.

Как финансирате пътуванията си?

На прабългарите не им е трябвало финансиране, за да достигнат земите ни. По същия начин и за Вълшебния Керван. Фокусът на това пътуване не е да търси финансиране, а да осъществим мечтата си, за което е много по-важно намерението и решимостта.

Пътуваме с минимален бюджет както до сега - средно по 5 лв на ден на човек. Някои хора са скептични дали наистина пътуваме с такъв бюджет и как е възможно това. За целта имаме специална секция в блога, където публикуваме колко и за какво къде сме изхарчили. Може да видите ТУК.

Разбира се, ако някои има желание да ни подкрепи финансово през сайта ни, средствата ще се използват за издръжка по пътя и подобряване качеството на проекта. Благодарим на всички, които вече ни подпомогнаха с пътуването – чудесни хора!

Какви са нещата, които винаги присъстват в багажа ви?

Не се разделяме никога с прозореца на нашата палатка. Всеки ден той разкрива пред очите ни нова, прекрасна гледка, нещо, което и най-луксозният хотел не може да предложи. Вярата в доброто, в хората и позитивната нагласа, разбира се, са нещо, без което не бихме могли да направим  и крачка.

Кое е най-екстремното ви преживяване на път?

Всяко място си има своите предизвикателства. Когато човек е на път, развива сетива и е винаги осъзнат, за да може да се справи с тях. Опасни преходи, свлачища, наводнения, тигри на 20 м от палатката, наличие на соленоводни крокодили докато се къпеш или си миеш чиниите в морето, падащи от високи палми кокоси и десетки други опасности са неща, които държат широко отворени очите ти и те карат да се чувстваш истински жив. За учудване на хората, които не пътуват и в разрез с това, което се опитват да внушават медите, е фактът, че най-малко опасни ситуации сме имали свързани с хората. Невероятно, но факт доказан с пътуването ни - хората по света без разлика на етнос, религия или държава са носители на Добро сърце :)

Къде може да следим какво се случва с вас?

На интернет страницата ни bgmagickervan.com или във Facebook на - facebook.com/magickervan.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама