"Мехури, издишване" - фотографски експеримент


"Мехури, издишване" - фотографски експеримент
Снимка: Нели Гаврилова

"Мехури, издишване" е художествен експеримент на фотограф-художника Нели Гаврилова, който проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишания от тях въздух. Откриването е на 19 юни в галерията на ул. "Оборище" 5.

"Сливането на въздуха и водата създава странни, приказни сюжети, една сюрреалистична бълбукаща феерия от цветни мехури, в която всичко е непредсказуемо. Именно тук, в това нетипично и ограничено пространство, действието за секунди достига кулминацията си. Реакциите са неочаквани и непредсказуеми. Някои от участниците реагират стоически с ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на детските илюзии… Други, издишайки, се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме", казва Нели Гаврилова.

"Издишаният облак въздушни мехури е изчистеният вариант на алтернативата на днешния живот. Мехури, пълни с цветни сънища и удовлетворение или с невъзможни битки и посредствена умора. Инсценирана реалност, в която човешката същност има възможност да се докосне за миг до осъзнаването на това колко би струвало да бъдеш свободен, макар и в друг свят", казва още художничката.

"Представените фотографии касаят обикновения човек, стремящ да се идентифицира, търсещ справедливо обществено признание, често принуден да се лута в пространство, в което правилата са размити някъде между полюсите на илюзорния и реалния свят. Човекът, който предизвиква и бори страховете си и не спира да се търси в света отвън, който има своите ограничения - ред, дисциплина и обусловени граници, или в света отвътре - безкраен, изпълнен подреден и комфортен", допълва Нели Гаврилова.

Изложбата е в рамките на "Месец на фотографията 2023".

Нели Гаврилова има 21 самостоятелни фотоизложби в България и чужбина. Нейни фотографии са собственост на Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия в Пловдив, както и на частни колекции. Носител е над 20 награди от национални и международни биеналета и конкурси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама