Местни Заговезни е. Какво се прави?


Местни Заговезни е. Какво се прави?
Снимка: Zozz / Pixabay

Тази година на 19 февруари Светата Православна Църква отбелязва Местни Заговезни.

Начало на Пасхални (Велики пости). Нека всички да последваме съвета на премъдрия Соломон който казва:

“Слушай синко и бъди мъдър и насочвай сърцето си по правия път. Не бъди сред онези които се с вино опиват и които се пресищат с месо. Да не дръзва някой да яде месо през Великия пост защото това ще навлече Божия гняв не само върху него но и върху целия му дом"!

Традиции на този ден

Преди вечеря младите семейства трябва да посетят кумовете си и родителите на булката. Те им носят най-различни дарове: варена кокошка, обредна пита и вино, а също така и нещо сладко.
Цялото семейство се събира на вечеря на последната богата трапеза преди дългите Великденски пости.

Трапезата на днешния ден трябва да е отрупана с месо и месни ястия. Слагат се алкохол и безалкохолни напитки. Като се подготвяме за Сиропусна Неделя (тя е следващата неделя). Неделя на Все опрощение. Тогава ние си вземаме прошка за сторените волни и неволни прегрешения. Слагаме началото на Великия (Великденски пост)!

В сряда, петък и неделя на Сирница се връзват люлки и момите и момците се люлеят за здраве. През тези дни се палят огньове, които се прескачат отново за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни. По този начин се отбелязва седмицата, след която започва най-големият великденски пост, когато се спират сватби и всякакви забавления.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама