Мъжете остаряват по-бързо от жените


Мъжете остаряват по-бързо от жените
Снимка: iStock

Замисляли ли сте се дали двата поло остаряват еднакво бързо?

По темата се е писало много, но ето какво показват изследвания!

По Финландски учени установили, че 50-годишните мъже биологически са с четири години по-стари от жените на същата възраст. Разликата е откриваема още при 20-годишните, но тогава тя е малко повече от година.

Учени от университета в Ювяскюла сравняват хронологическата възраст на 1000 доброволци спрямо биологическата като използват тестове, които установяват състоянието на организма на базата на ДНКмаркери.

Въпреки разликата учените мислят, че с времето тя намалява, защото мъжете във Финландия не пушат вече толкова много, докато при жените порокът се запазва. Индексът на телесна маса е друг основен фактор зад половите разлики в остаряването. Мъжете средно са с повече наднормено тегло от жените.

Резултатите от изследването помагат да се обясни защо жените средно живеят по-дълго от мъжете.

Специалистите отчитат годините, прекарани в учене, индекса на телесна маса, тютюнопушене, прием на алкохол, физическа активност, за да установят кои фактори може да влияят върху скоростта на остаряване.

Учените са работили с 2240 близнаци, разделени в две групи според възрастта. От тях 151 двойки били брат и сестра - с еднаква генетика и начин на живот в детството. Биологичната възраст е изчислена с т. нар епигенетични часовници, които измерват нивата на ДНК метилиране. Това е степента, до която метиловите групи се прикачват към ДНК в клетките. Специалистите ги сравняват като обрастване, което се закрепват по подводната част корпуса на кораб и с това намаляват скоростта му.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама