Мъжът, който спаси живота на 2,4 млн. бебета


Мъжът, който спаси живота на 2,4 млн. бебета
Снимка: iStock/Guliver

Австралиецът Джеймс Харисън е роден през 1936 г. Когато Джеймс е 14-годишен, едва не загива. Налага си лекарите да му направят тежка операция на гръдния кош. След това разбира, че е оцелял, защото хора, които не познава, са дарили кръв. Това преобръща живота му. Джеймс взима решение да стане кръводарител.

Започва да дарява кръв, когато навършва 18 години. През 1954 г. лекарите откриват в кръвта му специфични антитела, които помагат на бебета с резус конфликт. Резус конфликтът се причинява от несъвместимост между кръвта на майката и детето ѝ. Заболяването води до унищожаването на червените кръвни телца в организма на новороденото.

Оказва се, че кръвта на Джеймс Харисън съдържа Rho(D) имуноглобулин. Използват го за направата на ваксина Anti-D, която се дава на майката и бебето, за да се предотврати евентуален резус конфликт, както и да създаде антитела в тялото на детето.

Дъщерята на Харисън – Трейси, и все още нероденият ѝ син също успяват да избегнат последствията на резус конфликта. Не се налага преливане на кръв от дядото, защото ваксината вече е произведена. Така уникалният дядо спасява живота и на внука си.

Австралиецът дарява кръв на всеки 2-3 седмици (това е минималното време, допустимо от медицината). Дарява кръв 1173 пъти през живота си, до 81-годишна възраст. Резултатът от благодарността на Джеймс Харисън е повече от 2,4 млн. спасени бебета. Наградата за това, че става кръводарител е неговият внук. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама