Най-големият вулкан в света изригна (ВИДЕО)


Най-големият вулкан в света изригна  (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Хавайският Мауна Лоа, най-големият действащ вулкан в света, изригна за първи път от близо 40 години, съобщиха американските власти, като е изхвърлил лава и пепел, а аварийните екипи са преминали в състояние на тревога.

Изригването може да представлява заплаха за близките жители, съобщи Геоложката служба на САЩ в 23:45 ч. местно време в неделя (9:45 ч. по Гринуич в понеделник) около 15 минути след изригването на територията на Националния парк "Хавайските вулкани".

Мауна Лоа показва признаци на натрупване на изригване от години, според USGS, която заяви, че продължаващото изригване е видимо от Кона, град на западното крайбрежие на главния остров Хавай, на около 45 мили (72 км) от вулкана.

"Ако изригващите отвори мигрират извън стените му, потоците лава може бързо да се придвижат надолу по склона", според USGS.

От агенцията съобщиха, че Хавайската вулканична обсерватория се консултира със служителите на службата за управление на извънредни ситуации и нейни служители ще извършат въздушно разузнаване над 4168-метровия вулкан възможно най-скоро.

Властите на Хаваите съобщиха, че не са издавани заповеди за евакуация, въпреки че районът на върха и няколко пътя в региона са затворени, а два приюта са отворени като предпазна мярка.

Издадена е препоръка за падане на пепел по посока на вятъра от вулкана, като се очаква леко натрупване на пепел върху корабите в океанските води покрай югоизточната част на Големия остров.

Уебкамерата на USGS на северния ръб на връх Мауна Лоа показа дълги ярки еруптивни пукнатини в кратера на вулкана, контрастиращи с тъмнината на нощта.

Най-големият по обем вулкан на Земята, Мауна Лоа, чието име означава "Дългата планина", обхваща половината от Големия остров и е по-голям от останалите Хавайски острови, взети заедно. Подводните флангове на вулкана се простират на километри под морското равнище до океанското дъно, което от своя страна е потиснато от голямата маса на Мауна Лоа - според USGS върхът му се намира на около 17 км над основата.

Един от шестте активни вулкана на Хавайските острови, Мауна Лоа, е изригвал 33 пъти от 1843 г. насам, според USGS. Последното изригване през 1984 г. е продължило 22 дни и е предизвикало потоци от лава, които са достигнали на около седем километра от Хило, град на североизток, в който днес живеят около 44 000 души.

Килауеа, вулкан на югоизточния фланг на Мауна Лоа, е изригвал почти непрекъснато между 1983 и 2019 г., а настоящото слабо изригване там продължава от месеци.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама