Най-силната притча, която всяка майка трябва да предаде на детето си


Най-силната притча, която всяка майка трябва да предаде на детето си
Снимка: iStock/Guliver

Една дъщеря се оплакала на майка си за трудностите, които преживява. Не знаела как да се справи и се чувствала отчаяна.

Майката не казала нищо в отговор. Просто я хванала за ръката и я завела в кухнята. Напълнила три тенджери с вода и сложила всяка една от тях на силен огън. В първата поставила моркови, във втората – яйца, а в третата – кафе. Оставила ги да се варят, но продължила да мълчи. След известно време изключила печката. Извадила сварените продукти и ги поставила в отделни съдове.

Вижте още: Уникална притча а ревността

– Виж какво се промени! – подканила тогава дъщеря си.

Момичето видяло, че морковите са омекнали, яйцето е твърдо сварено, а кафето е готово за пиене.

– Какво означава всичко това? – попитала дъщерята.

Майката обяснила, че морковите, яйцата и кафето били подложени на едно и също изпитание – кипящата вода. Само че те реагирали по различен начин. Морковите влезли в огъня здрави, твърди и изглеждало, че нищо не може да ги промени. Но малко след това, подложени на силния огън, омекнали и станали слаби. Яйцето било чупливо. Само една тъничка черупка защитавала меката сърцевина. Но докато вряло, станало здраво и твърдо.

– Така е и при хората. Тези, които изглеждат силни, могат да се пречупят там, където слабите и крехките ще се окажат по-устойчиви.

– А кафето?

– О, то е най-интересното! Кафето се е разтворило във водата и я е променило напълно. Виж само как приятно ухае! – приканила майката. – Кое от тях си ти? Когато огненото изпитание почука на вратата, как реагираш? Като моркова, като яйцето или като кафето?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама