Направете това и нито един буран със зимнина няма да гръмне


Направете това и нито един буран със зимнина няма да гръмне
Снимка: iStock/Guliver

Дори и перфектните домакини се сблъскват с този проблем при приготвяне на зимнина - подуване на капачките и гърмене на бурканите. Но ако спазвате тези 5 правила, това няма да се случи.

1. Изберете подходящи зеленчуци

Зеленчуците за консервиране трябва да са свежи, сочни, без повреди, пукнатини и петна от гниене. Трябва да обърнете внимание и на сорта им. Има сортове, предназначени само за консумация в свежо състояние. Те не са подходящи за консервиране. Особено разпространени са салатните краставици, от които не трябва да се приготвя зимнина. 

2. Стерилизирайте не само бурканите, но и капачките

Задържането на буркана за 1 минута във вряща вода не е достатъчно - необходими са поне 10 минути. Не само бурканите трябва да са стерилни, но и капачките.

3. Не използвайте стари капачки

Капачките трябва да са нови. В противен случай те допускат навлизане на въздух и микроорганизми в буркана. Това важи най-вече при приготвянето на зимнина с краставици, тик. Запазете използваните капачки за сладкото, тъй като то съдържа много захар, която е ефективен консервант.

4. Не променяйте рецептата

Всеки има свой собствен вкус, но промяната на рецептата при подготовката за зимнина може да доведе до катастрофални резултати.

Не забравяйте, че киселината, солта и захарта са не само ароматни добавки, но и консерванти, чиято дозировка гарантира запазване на зимнината. Към такива експерименти трябва да се подхожда много внимателно.

5. Използвайте правилно оцета

Киселината е ключът към запазването на консервираните зеленчуци. Именно тя създава неблагоприятна среда за живота на много микроорганизми.

Оцетът има една особеност. При варене се изпарява бързо. Следователно, когато варите марината, той трябва да се добави в края. Листата от хрян намаляват риска от подуване на капачките и гърмене на бурканите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама