Настъпи астрономическото лято


Настъпи астрономическото лято
Снимка: iStock

В 12 часа и 14 минути днес е лятното слънцестоене и настъпва астрономическото лято, но денят на лятното слънцестоене ли е най-дългият? През 2022 г. продължителността на деня от 16 до 26 юни е 15 часа и 19 минути, а най-дългият ден е на 19 юни - цели 15 часа и 20 минути. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Всъщност лятното слънцестоене е денят, през който наблюдаемите точки на изгрев и залез видимо престават да се движат върху линията на хоризонта, след което сменят посоката на движението си. Това съответства на положение на слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, което е максимално отдалечено от небесния екватор, поясняват от НИМХ.

Слънцето в София тази сутрин изгря в 5 часа и 49 минути, и ще залезе в 21 часа и 7 минути. Продължителността на деня ще е 15 часа и 17 минути. А от 24 юни до края на месеца можем да се наслаждаваме на най-късните залези в София - в 21 часа и 9 минути, отбелязват синоптиците.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август. Летният сезон започва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие - около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама