Обичате зехтин? 4 места, които трябва да посетите в Турция


Обичате зехтин? 4 места, които трябва да посетите в Турция
Снимка: iStock

Ако храната е лекарство, то зехтинът е едно от най-добрите лекарства, които можете да дадете на тялото си. Той е функционална храна поради високите фенолни съединения, които съдържа, a също така благодарение на гастрономическите му свойства – със специфичен мирис, вкус и аромат. Превъзходна натурална комбинация от безценни полифеноли (като Олеуропеин и Олеокантал) с други изключително полезни природни съставки. Научни изследвания са доказали, че зехтинът намалява холестерола, спомага работата на сърцето, понижава кръвното налягане, има благоприятен ефект върху кожата и косата, подобрява паметта. Ако сте почитатели на зехтина и редовно присъства в менюто ви, то трябва да посетите Турция. Съседката ни е един от най-големите производители на маслиново масло и определено ще бъдете впечатлени от качествените зехтини, признати в цял свят.

Издръжливото маслиново дърво е изключително важно за Турция, особено когато изследваме културата, формирана около неговото отглеждане. Климатът на страната е подходящ за производство на маслини, като се отглеждат около 80 различни разновидности. Местната кухня предлага голямо разнообразие от вкусни ястия, които често наричат Zeytinyağlı - в превод означава "направени със зехтин". И ако вече нямате търпение да посетите Турция и да тръгнете по пътя на маслиновото дърво, това са 4 исторически места, които ви препоръчваме да посетите.

Музеят на зехтина Köstem, село Узункую, край град Урла

Музеят е основан от проф. д-р Левент Кьостем през 2017 година. Той е най-големият в света музеен комплекс за зехтин - доказателство за значението на отглеждането на маслини в Егейско море и полуостров Урла.

Köstem (kzmurla.com) е със затворена площ от 5650 кв. м. и на обща площ от 20 000 кв. м. Посетителите могат да се върнат назад във времето и да проследят как се е променило производството на зехтин през годините – от преси за масло до центробежни машини и съдове за съхранение. Богата колекция от експонати, които със сигурност ще привлекат вашето внимание.

Сред акцентите в музея е корен на маслиново дърво на около 1000 години. Комплексът включва също голяма градина с различни сортове маслинови дървета, фабрика за производство на зехтин, работилници, ресторант, кафене и магазин, в който можете да си купите качествени продукти, приготвени в Köstem.

Древният град Клазомена, край град Урла

Ателиетата за зехтин в древния йонийски град Клазоменай свидетелстват за началото на традицията за производство на зехтин в Урла - традиция, която продължава и до днес. Разкопките доказват, че технологията, използвана днес, е разработена за първи път в този регион преди 2600 години.

Разпространението на работилници за производство на зехтин показва нарастващия просперитет на античния град през последната четвърт на 6 век пр.н.е. Първите разкопки в Клазомена са извършени през 1921 и 1922 г. от археолога Оикомонос, като все още не целият град е разкопан.

Музеят на зехтина Oleatrium, край град Кушадасъ

Когато тръгнете на юг към Айдън, се намира Историческият музей на маслините и зехтина Oleatrium (oleatrium.com). Той е собственост на бизнесмена и любител на зехтина Хасан Тонбул, като му е отнело около 30 години да превърне мечтата си в реалност.

Музеят, разпростиращ се на площ от 3000 кв.м, впечатлява с богата си колекция от експонати и реалистични възстановки, проследяващи производството на зехтин от древни времена до днес. Ако искате да обогатите знанията си и да научите повече за маслиновото масло, тук ще имате тази възможност. Не си тръгвайте, без да си купите органични продукти, произведени в близката ферма.

Дървото Ата на 3200 години, село Казикли, край Мугла

Красивото крайбрежие на Мугла е важна спирка, ако имате интерес към маслините. Особено Милас, където се смята, че маслиновите дървета се отглеждат от почти 8000 години. Маслиновото дърво всъщност расте бавно, но живее дълги години, като средно около 300-400. Вярвате или не, но има дърво, което е доказано, че е на 3200 години и все още ражда маслини, от които се проивеждат около 10 литра зехтин годишно. Дървото Ата (което означава Дърво на предшественик) се намира близо до село Казикли и е сред най-големите забележителности в района. 

Вдъхновени от него, сегашните собственици на маслиновата горичка, в която се намира, напълно променили живота си. Става въпрос за проф. д-р Селчук Актюрк, който е физик, и съпругата му Хатидже Актюрк, която по професия е политолог и мениджър в голяма компания. Когато случайно видели дървото Ата през 2016, те веднага разбрали, че то е специално. Купили няколко декара с вековни маслинови дървета и след като установили точната възраст на Ата с научен метод, били буквално изумени. Годишно събират от него около 150 кг маслини, от които добиват органичен и висококачествен зехтин, като предлагат част от него на благотворителен търг в помощ на местни организации. Във фабриката си семейство Актюрк произвежда не само зехтин от маслиновите си насаждения, но също така сапун, козметика и чай (ataagac.com).

 

Автор: Весела Софева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама