Обявиха 2024 за Година на живите пясъци у нас


Обявиха 2024 за Година на живите пясъци у нас
Снимка: Българска фондация Биоразнообразие

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обявява 2024 за Година на живите пясъци, защото преди дюните да се превърнат в нарицателно за хотелски комплекси, ресторанти и преместваеми обекти с бетонни основи, те са били оазис на биоразнообразие на границата между морето и земята. Дюните все още са живи на малкото места по Черноморието ни, които не са разорани и бетонирани.

Повече за дюните

Дюните са едни от най-ценните местообитания. Те се раждат от пясъците и се развиват от природните стихии – вода и вятър, подпомогнати от живия свят в сложен процес, за който са необходими хилядолетия. Дюните са в постоянна промяна, движение и взаимодействие със заобикалящата среда – истински жив организъм. Тяхното местоположение ги прави важен фактор за опазването на плажовете, намаляване на ерозията на морския бряг и предпазване на населените места и хората от наводнения и бури. Те са последните убежища на редица редки видове растения и животни и придават онова очарование и неподправена красота на морския бряг, което ни кара да го търсим и жадуваме.

Дюните у нас са няколко вида - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Важно е да съхраним всички тях, заедно с пониженията между дюните.

Но дюните са и много уязвими и крехки, всяко едно наше действие и бездействие може да доведе до тяхното унищожение, а с това и на морето, каквото го познаваме.

"Посвещаваме 2024 г. на дюните и тяхното опазване, за да останат живи пясъците им. Издадохме специален календар по темата, с покупката на който, Вие подпомагате консервационните, юридическите, информационните и образователни дейности за дюните в България – домът на живите пясъци." – споделя Спас Узунов от БФБ, един от авторите и фотографите на календара.

Календарът съдържа красиви пейзажи от българското Черноморие, където са запазени последните парчета от нашите живи пясъци. По-голямата част от снимките са на Спас Узунов, но има още и на Георги Попгеоргиев, Тайлър Фокс и Светослав Спасов. 

Текстовете са подготвени от Спас Узунов и Радостина Ценова и представят видовете дюни, как са възникнали, какво ги заплашва, както и типичните им обитатели - птици, земноводни, влечуги и растения. Календарът е специален - всеки месец се превръща в красива картичка, която може да се използва за всякакви поводи. 

Целта

Целта им е да съберет 10 000 лв., които ще са достатъчни, за да извършат някои от следните дейности:

Поставяне на ограничителни ограждения ( 10 000 лв.)

Изграждане и поставяне на дървени скари ( 10 000 лв.)

Изработване и поставяне на информационни табели (5 000 лв.)

Подсилване с типични за дюните видове ( 2500 лв.)

Как да помогнете

Всяка една от тези дейности може да възстанови и опази #Живитепясъци на българското Черноморие. 50% от цената на всеки календар са вашето лично дарение за живите пясъци на България. Ако не сте фенове на календарите, но кампанията ви е присърце може да направите лично дарение - Банка ПроКредит АД, IBAN: BG96PRCB92301016330328,

Получател: Българска фондация Биоразнообразие, Основание: Дарение за "Живите пясъци"

Календарът може да се поръча от онлайн магазина на БФБ или да се купи в техните офиси в София и Бургас.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама