Реставрираха Биг Бен и скоро ще зазвъни отново (ВИДЕО)


Реставрираха Биг Бен и скоро ще зазвъни отново (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Преобразяването на Биг Бен за 80 милиона британски лири е почти завършено, като реставрацията връща на най-известния часовник в света оригиналното му викторианско великолепие, пише "Скай нюз".

Петгодишната реставрация на кулата включваше обширно скеле, 500 работници и в крайна сметка надхвърли бюджета с 51 милиона лири.

Емблематичният циферблат на часовника е възстановен в оригиналния си цвят - пруско синьо - след като експерти откриха нюанса под слоевете черна боя. Светлините зад циферблата на часовника някога са се захранвали с газ, но сега са заменени с енергийно ефективни светодиоди.

Подменени са седемстотин парчета камък - всичките са изсечени на място. Пукнатините в зидарията са поправени, течовете са спрени, а ефектите от ерозия и ръжда са поправени. Вътрешността на сградата също е ремонтирана, монтирани са асансьор и тоалетна.

"Това е безценна част от наследството на Великобритания, а може би дори от световното наследство", каза Матю Хамлин, председател на борда по проекта.

"В продължение на век и половина или повече той звънеше, беше символ на стабилност. И мисля, че се превърна в символ на парламентарната демокрация на Обединеното кралство. Дължахме го на нашите викториански предци, които създадоха това невероятно място, за да го върнем в най-доброто му състояние и да го направи подходящ за 21-ви век."

Кулата е проектирана от Чарлз Бари и Август Пугин и завършена през 1859 г. по време на управлението на кралица Виктория, когато мнозина са били обсебени от часовниците и стандартизирането на времето. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама