Откриха нова скулптурна композиция в Южния парк


Откриха нова скулптурна композиция в Южния парк
Снимка: Мирослав Боршош Facebook

Скулптурната композиция "Водна паша" вчера беше открита от автора ѝ Павел Койчев и от заместник-кмета на София Мирослав Боршош в Южния парк в София.

Композицията представлява нова версия на едноименния проект на Павел Койчев от 2009 г. "Водна паша" се състои от шест фигури – пастир и овце, в които е вложена библейска символика. Фигурите са изработени от месинг и тежат общо над два тона. Главната фигура е висока четири метра и 40 сантиметра.

До 2019 г. композицията е разположена край село Осиковица. Първоначално тя е създадена предимно от стиропор, като по-късно авторът я покрива със смола. Въпреки очакванията му композицията да остане за кратко в езерото заради нетрайните материали, тя успява да издържи на атмосферните условия повече от 10 години.

Мястото, на което творбата му ще бъде разположена в столицата, е избрано лично от Койчев. "Обиколихме София и аз се спрях на това място в Южния парк. Проектът иска пространство, иска условия, иска постоянен воден пласт, за да могат фигурите да вървят по повърхността", казва скулпторът.

Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович". Първата му самостоятелна изложба се състои през 1982 г., а 17 години по-късно участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. Участва в представянето на България на Международното биенале във Венеция през 2002 и 2012 г.

Произведения на Койчев са притежание на Националната художествена галерия (НХГ), на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), на други галерии в страната, както и на частни колекции и експозиции в Белгия, Австрия, Дания, САЩ и др.

Сред проектите му са "Торен бръмбар" (1995 г.), "Доли или нещо за клонирането" (1997 г.), "Стадото" (2000 г.), "Обиталище“ (2000 г.), "Къщите, лятото, морето" (2005 г.), "Високомерна разходка" (2006 г.), "Градежът" (2007 г.) и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама