Откриха риби, които виреят на рекордните 8 км дълбочина (СНИМКИ)


Откриха риби, които виреят на рекордните 8 км дълбочина (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

Риби за първи път са уловени на внушителните повече от 8 километра под океанската повърхност, а друга е заснета на още по-голяма дълбочина от съвместна японско-австралийска научна експедиция, предаде Ройтерс.

Главният научен ръководител на експедицията, професор Алън Джеймисън, съобщи, че по време на двумесечно пътуване на екип от университета на Западна Австралия (UWA) и Токийския университет за морски науки двe риби от семейство Liparidae са уловени в капани, поставени на 8 022 метра под водата в Японската падина южно от Япония.

Рибите от вида Pseudoliparis belyaevi са първите, уловени на дълбочина под 8000 метра, съобщават от експедицията.

Дистанционно управлявани камери, спуснати от съвместната експедиция в рамките на 10-годишно проучване на най-дълбоката рибна популация на планетата, освен това са заснели представител на рода Pseudoliparis на още по-голяма дълбочина - 8336 метра.

По думите на Алън Джеймисън рибата - млад екземпляр, вероятно е на максималната дълбочина, на която може да оцелее, или много близо до нея.

Предишното наблюдение на риба на най-голяма дълбочина е направено на 8178 метра в Марианската падина. Следователно новото откритие подобрява рекорда за дълбочина със 158 метра.

Тези морски обитатели, които живеят на дълбочина от 8 километра, понасят налягане от 80 мегапаскала или 800 пъти по-високо от това на повърхността на океана.

Желатинообразните им тела им помагат да оцелеят. Допълнително предимство е, че нямат плавателен мехур - изпълнен с газ орган за контрол на плаваемостта, който се среща при много други риби.

"Японските падини се оказаха невероятни места за изследване. Те са изключително богати на живот, дори на дъното", казва Джеймисън. "Ние казваме на хората от много ранна възраст, че дълбокото море е ужасно страшно място, на което не трябва да ходят. Пропускаме обаче факта, че то заема по-голямата част от планетата Земя и ресурсите трябва да бъдат вложени в разбирането му", допълва ученият.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама