Откриват изложбата "En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи"


Откриват изложбата "En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи"
Снимка: Зорница Стоянова

Днес, 11 май, от 18 ч. в галерията на Топлоцентрала КУБ предстои официалното откриване на международната изложбена платформа "En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи".

Изложбата "En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи" е първият самостоятелен изложбен проект в България на Зорница Стоянова и е изградена около концепцията за възприятието на женското тяло. Тя представлява единна платформа, в която са показни фотографии, арт филми и инсталации. Голяма част от филмите на Стоянова са част от нейни сценични произведения от 18-годишната ѝ практика на хореограф във САЩ. Kато част от изложбата е показана и селекция от международни арт филми, курирана от Стоянова, която представя женското тяло в различните му аспекти. Избрани са филми от България, Германия, Бразилия, САЩ, Италия, Франция и Финландия, както и VR филм от Нова Зеландия.

Още от Вилендорфската Венера женското тяло се възприема като обект. С първия филм, направен през 1878 г. - "The Horse In Motion", човешките телата започват да придобиват по-реално измерение, но уви и до ден днешен представят семпъл образ на човешкото преживяване. През 21-ви век вече всяко дете се нововъзприема като дигитален образ - мърдащи се картинки, танцуващи в TikTok, лица сполучливо гримирани като еднотипни красавици. Възприятията на женското тяло в дигиталната медия, за съжаление, са твърде еднотипни, плоски и ограничени. Чувствеността и сензитивността са винаги представени пред сексуалността на мъжкия поглед, а женското тяло е или хетеросексуално, или въобще не присъства. През 21-ви век женският дигитален образ е прелъстяване и сексапил, без голяма възможност да се отличиш измежду другите копия на един и същ урок по гримиране. Жената в дигиталната кутия на телефоните и мониторите ни е танцуваща, но никога мислеща, мулти-измерна или чувствена извън рамките на идеите за свръх хетеросексапил.

"В центъра на моята работа като хореограф и визуален артист стои политиката за женското тяло. В моето визуално изкуство използвам женското тяло като абстрактен обект, разкриващ идеи за сила в чувствеността и емоционалността. Като майка и завърнал се от Съединените щати емигрант, аз имам множество идентичности, които оформят съдържанието на всички мои артистични търсения." - споделя самата Зорница Стоянова.

"En-Trance: Женски тела в дигитални пейзажи" предлага алтернатива на съвременната хиперсексуализирана хетеро-жена, която всички виждаме в нашите устройства. Изложбената платформа се опитва да разгадае и покаже всички аспекти на женското тяло извън рамките на приучения и нормализиран "мъжки поглед".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама