Отпадък или ресурс – от нас зависи в какво ще се превърнат старите електронни устройства


Отпадък или ресурс – от нас зависи в какво ще се превърнат старите електронни устройства
Снимка: Yettel

62 млн. метрични тона, или казано по друг начин – теглото на небостъргача Empire State Building, умножено по 170. Така изглежда мащабът на генерираните в света електронни отпадъци през 2022 г. Последният доклад на Global E-waste Monitor разкрива тревожната статистика за неправилно изхвърлените стари електронни устройства, които нарастват пет пъти по-бързо спрямо обема на рециклираната техника от 2010 г. насам. За разглеждания период едва 22% от всички електронни отпадъци се събират и обработват по екосъобразен начин. В песимистичния сценарий на доклада през 2030 г. този дял може да се понижи до 20%, а в най-оптимистичния и амбициозен – да достигне 60%. Но затова са нужни общи усилия на бизнесите и местните правителства. 

У нас Yettel е един от двигателите на разговора по темата – чрез редица програми и образователни кампании операторът запознава потребителите с необходимостта от правилно третиране на старите електронни устройства и насърчава рециклирането. А поводът за разговора ни с Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в телекома, е най-новата инициатива - „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel”. Интерактивната инсталация вече няколко седмици посреща минувачите на площад „Света Неделя“ и ги подканва да научат какво се случва с електрониката, след като излезе от употреба и защо не бива да попада в природата. А през април ще бъде позиционирана на паркинга в Sofia Ring Mall.

Г-жо Колчева, колко е сериозен проблемът с електронните отпадъци у нас и защо той се превърна в кауза на Yettel?

Ако погледнем статистиката на Евростат, която измерва степента на събираемост спрямо обема продадени електронни устройства, България се нарежда на първо място в Европейския съюз с внушителните 105%. С други думи, потребителите са предали за рециклиране повече техника, отколкото е била пусната на пазара през последните три години. Самата аз обаче не съм сигурна дали това ни прави отличници, или просто показва, че пазим твърде дълго старите си устройства и затова предадените са повече от закупените. Ето защо осъзнаването на проблема е първата стъпка към неговото решаване.

Върху това се фокусират голяма част от усилията ни в Yettel, като компания от телекомуникационния сектор, в който електронните отпадъци са вторият по значимост фактор, свързан с екологичния отпечатък. Ангажиментът ни се превърна в кауза за популяризиране на правилното им третиране и рециклирането, с което вярваме, че можем да провокираме реални действия у потребителите. А амбицията ни е до 2028 г. да предотвратим попадането на 127 000 кг. електронни отпадъци в природата. За целта ние не само се стремим да популяризираме темата, но и да направим рециклирането  по-лесно и достъпно за всички.

Често ли сменят устройствата си потребителите и наясно ли са как и къде трябва да изхвърлят старата си техника?

Добрата новина е, че българите сме склонни да сменяме устройствата си по-рядко, отколкото например хората от западните държави. Когато говорим за мобилни телефони, тенденцията вече е те да се сменят средно на три години, а не на две, както наблюдавахме доскоро. При таблетите и компютрите също е налице удължаване на периода на използване до третата година. А още по-позитивното е, че при всички типове устройства трендът е потребителите да ги използват, докато това е възможно. В проценти това са - 33% за мобилни телефони и над 50% за останалите устройства. На практика, промяната в поведението на хората прави възможно удължаването на жизнения цикъл на техниката, което ние в Yettel подкрепяме с набор от допълнителни услуги, свързани с гаранцията и поддръжката на закупените смартфони.

Къде обикновено приключва животът на електронните устройства?

Наблюдаваме четири основни сценария за излязлата от употреба техника. За съжаление, най-често старите устройства остават у дома – в България това се случва в между 35% и 45% от случаите, като за телефоните през миналата година този процент беше 43%. Втората най-разпространена практика е старите устройства, ако работят – да се отстъпват за преизползване (на роднина или приятел). Това става в около 30% от случаите. Устройствата, които вече не функционират, се предават за рециклиране между 8% и 12% от случаите, а за съжаление, между 7% и 12% се изхвърлят в контейнерите за общ отпадък.

Именно тези данни провокираха създаването на „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel”. Чрез инсталацията разказваме на хората какво се случва с електронните отпадъци, ако попаднат на сметището и защо е важно да рециклираме старата си техника, вместо да я държим у дома.

 

Какво представлява инсталацията и какво послание отправяте към хората с нея?

“РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” е интерактивна образователна инсталация, чиято цел е да информира и ангажира обществото относно проблема с електронните отпадъци, които към момента са най-бързо растящият тип отпадък в света. Погледната отдалече, инсталацията прилича на огромно шкафче и това не е случайно. Формата ѝ ни напомня за онзи шкаф, който всеки има у дома, и държи „за всеки случай“ поне едно старо устройство или кабел. Всяка страна от инсталацията разказва различна история - т.нар. „Музей на електронните отпадъци показва мащаба на проблема, а „кабелният човек”, направен от 350 метра кабели, посреща минувачите с въпроса „Какво направи със стария си телефон, след като си купи нов?“.

Особено внимание заслужават чекмеджетата, в които посетителите могат да предават излязла от употреба дребна техника, както и 270-градусовата прожекция вътре, която представя по въздействащ начин пътя на електронните устройства. Насърчаваме всички посетители да влязат в инсталацията и да отделят няколко минути за интерактивното видео. В него показваме как всеки един от нас може да допринесе за преминаването от линейна към кръгова икономика и по този начин да помогне за благото на планетата. 

Какви други програми реализирате за насърчаване на кръговата икономика?

Темата за електронните отпадъци не е нова за Yettel – още през 2008 г. всички наши магазини бяха оборудвани със специални пунктове, в които посетителите могат да предават старите си устройства. Тази практика продължава и до днес, като само за последната година постигнахме 60% ръст на събраните електронни устройства в магазинната си мрежа спрямо 2022 г.

Мога да кажа, че усилията ни са фокусирани в две направления. Първото е удължаването на живота на устройствата чрез услугите на нашия сертифициран сервиз. Тук е важно да споменем, че през 2023 г. станахме първият оператор, предлагащ не две, а три години гаранция за всички смартфони.

Второто направление касае потребителските нагласи и информираността на хората относно ползите от рециклирането и устойчивия начин на живот. Тук активностите ни са доста разнообразни и включват мащабни комуникационни кампании като „Зелената кауза“, която помага на хората да водят по-екосъобразен живот, предоставяйки им малки и лесни стъпки за намаляване на негативния си отпечатък върху природата. Друг пример е услугата ни „Рециклирай и спести“, която мотивира потребителите да се освободят от ненужната техника, за да получат промоционални условия при покупка на нови устройства.

В резултат от всичко това, през 2023 г. успяхме да предотвратим попадането на 27 233 кг. електронни отпадъци на сметището. И да покажем на хората, че дори и с малки стъпки, всеки може да допринесе за по-чистото и устойчиво бъдеще.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички