Пластични Метаморфози - визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното


Пластични Метаморфози - визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното
Снимка: ПР

Изложбата "Пластични Метаморфози" на Георги Тодоров, куратор: Консто Касабов, ще бъде открита днес, 12 януари, от 18:00 часа в +379 Gallery (ул. "Галичица 13-a", София).

Поради спецификата на проекта, можете да посетите изложбата на: 12.01, 13.01, 19.01, 20.01, 02.02, 03.02, 09.02, 10.02 от 16:30 до 19:00 ч.

Тази съвременна скулптурна експозиция представлява творческото търсене на автора в посока на пластичната интерпретация и метаморфоза на един и същи обект чрез различни подходи към формата и визуалната естетика. Всяка творба представлява восъчна женска фигура с метален скелет, който варира като форма, детайл и концепция съответно при всяка от трите работи.

Подобно на израза "не съди книгата по корицата", авторът интерпретира темата за повърхностното и дълбокото, както и за често лъжливата или подмамваща външност, изследвайки добре познати понятия като видимо и невидимо, класическо и съвременно. Това е една своеобразна визуална метафора за несъответствието между вътрешното и външното, която авторът изследва и манипулира в този творчески цикъл. Ключов концептуален момент играе разтапянето на восъчната обвивка и показването на металната вътрешност, в конкретния случай – скелета на фигурата.

За създаването на творбите са използвани утвърдени класически техники, както и съвременни технологии като 3D принтиране, дигитално проектиране, 3D обработване и материализиране на търсената триизмерна форма.

Восъчната обвивка е класически моделирана и е базирана на ръчно изработена глинена фигура, която чрез специфични технологични методи бива дигитализирана. Тази дигитална триизмерна версия на фигурата се използва при създаването на калъпа, в който се отлива восъкът.

Металният скелет, който варира по форма и концепция на всяко от трите нива, е базиран на дигитални триизмерни модели. Тези 3D модели се отливат в метал, като след това отливката бива обработена на ръка чрез класически ювелирни техники и методи.

На всяко следващо ниво (етаж) се наблюдава пластика, различна по съдържание и третировка на формата. На външен вид и трите творби изглеждат еднакво, но с течение на времето и разтапянето на восъчната обвивка се показва скелетът или истинското съдържание на обекта.

Георги Тодоров (1990) завършва магистратура специалност скулптура в Художествената академия през 2016 в курса на проф. Емил Попов.

Участва в множество колективни изложби и събития.Участие във Figurativas 2016 към Museu Europeu d’Art Modern. Автор на възпоменателна монета 110 години от Илинденско-Преображенското възстание.През периода 2018-2022 има съавторство в паметниците на полк.Дрангов (Военна Академия, София), Иван Вазов (гр.Сливница), Дан Колов (гр.Плачковци), Дико Илиев (Борисова градина, София).

Живее и работи в София.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама