Показват театрални оръжия от 50-те години до днес в изложба в Народния театър


Показват театрални оръжия от 50-те години до днес в изложба в Народния театър
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Впечатляващи копия на част от оръжията, които се използват в спектакли от миналото и днес, ще покаже в изложба Народния театър "Иван Вазов". 

Пушки, пистолети, револвери и карабини, участвали като част от реквизита в представления от 50-те години до днес и принтирани досущ като оригиналите в 3D копия са част от експозицията, която се открива днес, 5 май от 17:30 ч. и показва 20 експоната на огнестрелни и газ сигнални оръжия. Експонатите са подредени на Втори балкон-юг и ще бъдат специално осветени за по-въздействащ ефект.

Най-голямата част от показаните оръжия участват в спектакъла "Хъшове" на Александър Морфов – представлението, в което "се гърми най-много". Зрителите ще могат да видят копия от ловната пушка модификация "Лафоше", револверите "Гасер", с които стрелят Валери Йорданов в "Хъшове" и Валентин Ганев в "Народът на Вазов" и револвера "Наган", който също участва в постановката по "Немили-недраги". 

Подборът на експонатите е направен от оръжейника на Народния театър Димитър Красински, чиято длъжност е единствена по рода си в българските театри. Освен за подготовката и обезопасяването на оръжията, той се занимава и с техническата подготовка и мерките за сигурност на актьорите преди употребата им на сцената.

Сред експонатите е и полуавтоматичният пистолет "Драйзе", който участва в постановки от 50-те и 70-те години на миналия век.

Любопитна подробност е, че в театъра се пази уникалния полуавтоматичен пистолет "Люгер", известен още като "Парабелум" (в превод от латински – "Готви се за война"), на който има надпис на кирилица "Огън". Този пистолет е правен преди 9-ти септември като специална поръчка за нуждите на българската полиция.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама