Послания за добротата на човешкото сърце от Оскар Уайлд


Послания за добротата на човешкото сърце от Оскар Уайлд
Снимка: Апостроф

В навечерието на коледните празници излиза сборник с едни от най-великите световни класики – "Приказни истории от Оскар Уайлд". Този том събира най-превежданите и популярни приказки от английския писател, а оригиналните илюстрации, изработени специално за книгата, придават на познатите произведения ново звучене.

Изданието включва приказките от сборниците "Щастливият принц и други истории" и "Къщата на наровете": "Щастливият принц"; "Славеят и розата"; "Себелюбивият великан"; "Преданият приятел"; "Забележителната ракета"; "Младият крал"; "Рожденият ден на инфантата"; "Рибарят и неговата душа" и "Звездното дете", които авторът пише и публикува за първи път през годините 1888–1892. Оттогава до днес тези текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност.

В предговора своето приказно посвещение за хората, които обичат да четат, отправя издателят Виктория Бисерова. "Ако за първи път държите в ръцете си тези приказки, сте истински щастливци. От мен да знаете, че "от дребните неща зависи щастието" и винаги го търсете в себе си. Само тогава ще бъдете свободни".

"В красивия свят на Оскар Уайлд трагичното се усеща с по-голяма тежест. Уродливото обаче живее в пълна симбиоза с приказното и това е така естествено, че сякаш не би могло да бъде другояче", споделя художникът на книгата Яна Аргиропулос. "Приказките звучат като притчи, които могат да послужат не само за разчитането на всички творби на Оскар Уайлд и изкуството въобще, но и като едно своеобразно огледало на нашия свят".

Приказните истории на Оскар Уайлд имат огромна сила върху въображението и емоциите на децата днес, те са също толкова актуални, колкото са били и през 80-те години на XIX век. Написани с неподражаем стил и с неповторимо остроумие, историите комбинират мъдростта на притчата и въздействието на драмата.

Книгата е предназначена за деца, но има и своето послание към възрастните. Историите на Уайлд покоряват и предизвикват читателя, те са отражение на любовта, изкуството, животът, романтиката и иронията. Всяка история дава морален урок, но преди всичко завладява със своята уникалност.

Историите проследяват сблъсъка на ценностите с порока, на мечтите с действителността, критикуват себелюбието, егоизма и безчувствието. Уайлд откроява различни измерения на човешката мъдрост и глупост и едновременно с това насърчава благоприличието и великодушието в човешките отношения.

Има много начини за интерпретация на тази книга. Можете да приемете историята за героите, които искат единствено да намерят приятели, мир и красота, или можете да погледнете по-дълбоко, отвъд редовете, и да се замислите върху това как тези приказни думи притежават всичко необходимо да променят представите ви за света.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама