Последният портрет на Густав Климт беше продаден за рекордна сума


Последният портрет на  Густав Климт беше продаден за рекордна сума
Снимка: Getty Images

Последният портрет, нарисуван от художника Густав Климт преди смъртта му, беше продаден за 85,3 млн. британски лири (108,4 млн. долара) на търг в Лондон, предaде ДПА.

От аукционна къща "Сотбис" казаха, че продажбата на "Дама с ветрило" (Dame mit Fächer) на "Ню Бонд стрийт" е нов рекорд за Климт, а картината е най-ценното произведение на изкуството, продадено на търг в Европа.

Хелена Нюман, аукционен посредник и председателка на "Сотбис Европа", заяви, че творбата е абсолютно доказателство за художествения гений на Климт и завладява въображението на всеки, който я види.

От аукционната къща съобщиха, че след десетминутно наддаване между четирима почитатели на изкуството произведението е отишло при колекционер от Хонконг.

През 2010 г. аукционната къща продаде в Лондон бронзовата скулптура на швейцарския художник Алберто Джакомети "Ходещ човек I" (L'homme Qui Marche I) за 65 млн. британски лири.

Австрийският художник Климт, известен най-вече с картината си "Целувката" (Der Kuss), умира внезапно през 1918 г. на 55-годишна възраст.

Климт започва работа по "Дама с ветрило" през 1917 г. По това време той е сред най-известните портретисти в Европа и получава поръчки на цени, далеч над тези на колегите си художници.

Малко след смъртта на художника картината става собственост на виенския индустриалец Ервин Бьолер, близък приятел и покровител както на Климт, така и на колегата му Егон Шиле.

За последен път картината е продадена от "Сотбис" в Ню Йорк през 1994 г. за 7,8 млн. британски лири - рекорд за произведение на Климт по онова време.

Миналата година творбата му "Брезова гора" беше продадена от "Кристис" за 81,6 млн. британски лири.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама