Празнуваме Петковден! Ето какви са обичаите днес


Празнуваме Петковден! Ето какви са обичаите днес
Снимка: iStock/Guliver

Българската православна църква днес отбелязва преподобната Параскева (Петка) Търновска или иначе казано - Петковден. Имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден младежите и момите започват да се „заглеждат”, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска работа трябва да е приключила.

Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода, като на някои места жените месят и колаци в чест на светицата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми. Според народните поверия, ако на Петковден грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място - зимата ще е тежка и снежна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама