Прекрасна притча за усмивката


Прекрасна притча за усмивката
Снимка: iStock/Guliver

Това било отдавна, много, много отдавна, когато хората нямали още усмивка.

Да, имало такова време.

Живеели хората тъжно и унило. Светът бил за тях сиво-черен. Блясъка и величието на Слънцето те не забелязвали, звездното небе не им носело възторг, не познавали щастието на любовта.

В тази незапомнена епоха един добър ангел от Небесата решил да се спусне на Земята, тоест да се въплати в тяло, тоест да се роди и да изпита земния живот.

"Но с какво ще се явя при хората?" - запитал се той.

Не му се искало да отиде на гости при човечеството без подарък. И тогава се обърнал към Отеца за помощ.

- Подари на хората това - казал Той и му подал мъничка искра, която светела във всички божествени цветове.

- Какво е? - удивил се добрият ангел.

- Това е Усмивка, - отвърнал Отецът - сложи я в сърцето си и я занеси на хората като подарък.

- И какво ще им даде тя? - попитал ангелът.

- Ще им донесе особена енергия на живот. Ако хората я овладеят, ще намерят път, по който да утвърждават постиженията на духа.

Добрият ангел поставил удивителната искра в сърцето си.

Вижте още: Притча за Богатството, Късмета и Любовта

- Хората ще разберат, че са родени един за друг, ще открият любовта в себе си, ще видят красотата. Само трябва да бъдат внимателни с енергията на любовта, иначе ...

И точно в този миг добрият ангел се спуснал от Небесата на Земята, тоест въплътил се в тяло, тоест родил се и не чул последните думи на Отеца.

Новороденото заплакало. Но не защото се изплашило в тъмната пещера или от угрижените, едва различими лица на хората, надвесени над него и гледащи го в недоумение. Заплакало от обида, че не успяло да чуе, защо хората трябва да бъдат внимателни с Усмивката. Не знаело как да постъпи - да им подари ли донесената за тях Усмивка или да я скрие?

Решило - извадило от сърцето си искрицата и я закачило в ъгълчето на устата си.

"Ето ви подарък хора, вземете!" - мислено съобщило то.

И в този миг пещерата се озарила от завладяваща светлина. Това била неговата Първа Усмивка, а угрижените хора видели Усмивка за първи път. Те се изплашили и закрили очи. Само угрижената майка не могла да откъсне очи от необичайнато явление, сърцето и се развълнувало, а на лицето и се отразило това очарование. Станало и хубаво.

Хората отворили очи и приковали поглед в усмихващата се жена.

Тогава младенецът се усмихнал на всички още веднъж, и още веднъж, и още ...

Хората ту затваряли очи, неиздържайки на силното сияние, ту ги отваряли. Накрая привикнали и се опитали да подражават на младенеца.

На всички им станало приятно от необичайното чувство в сърцето. Усмивката изтрила угрижеността от лицата им. Очите им засветили от любов и светът се покрил с багри. Цветовете, слънцето, звездите предизвиквали у тях чувство за красота, удивление и възхищение.

Добрият ангел, който живеел в тялото на земния младенец, предал мислено на хората названието на необичайната енергия на живота. Той бил щастлив, че е донесъл на хората такъв чудодеен подарък. Но понякога се натъжавал и плачел. Майката мислела, че бебето е гладно и му подавала гръдта си, а той скърбял за това, че не успял да предаде и предупреждението, как хората да се отнасят внимателно с енергията на любовта.

Така дошла Усмивката при човечеството.

Тя се е предала и на нас, хората от настоящата епоха.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама