Преподавател постави рекорд за живот под вода (ВИДЕО)


Преподавател постави рекорд за живот под вода (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

Университетски преподавател счупи рекорда за най-дълъг живот под вода без декомпресия този уикенд в подводен хотел за гмуркачи на архипелага Флорида Кийс, предаде АП.

След като се потопи на 1 март, Джоузеф Дитури прекара 74 дни в подводния хотел "Жул", разположен на дълбочина 9 метра на дъното на лагуна край остров Кий Ларго.

През последния ден от приключението Дитури, който е известен и с прозвището "Д-р Дълбоко море", яде богато на протеини ястие от яйца и сьомга, приготвено на микровълнова печка, упражнява се с ластични ленти, направи ежедневните си лицеви опори и подремна за около час. За разлика от подводница, в хотела не се използват технологии за приспособяване към повишеното подводно налягане.

Предишният рекорд от 73 дни, два часа и 34 минути е поставен от двама професори от Тенеси - Брус Кантрел и Джесика Фейн, на същото място през 2014 г.

Дитури обаче не се задоволява само с рекорда и изплуването на повърхността. Той планира да остане в хотела до 9 юни, когато ще достигне престой от 100 дни и ще завърши подводната си мисия, наречена "Проект Нептун 100". Мисията съчетава медицински и океански изследвания заедно с образователни дейности и е организирана от Фондацията за развитие на морските ресурси, собственик на местообитанието.

"Рекордът е малка стъпка и аз наистина го оценявам", каза Дитури, преподавател в Университета на Южна Флорида, който има докторска степен по биомедицинско инженерство и е пенсиониран офицер от Военноморските сили на САЩ. "За мен е чест, че го постигнах, но все още имам научна работа за вършене", добави ученият. Изследванията му включват ежедневни експерименти в областта на физиологията, за да следи как човешкото тяло реагира на дългосрочно излагане на екстремно налягане.

"Идеята е да заселим световния океан, да се грижим за него, като живеем в него и наистина се отнасяме добре с него", казва Дитури.

Информационната част от мисията на Дитури включва провеждане на онлайн лекции и излъчване на интервюта от дигиталното му студио под водата. През последните 74 дни той е контактувал с над 2500 ученици чрез онлайн класове по морски науки и с още толкова при редовните си курсове по биомедицинско инженерство в Университета на Южна Флорида.

Въпреки че казва, че обича да живее под водата, има нещо, което наистина му липсва.

"Това, което най-много ми липсва, е буквално слънцето", казва Дитури и добавя: "Слънцето е основен фактор в живота ми - обикновено сутрин ставам в пет и отивам на фитнес, а след това гледам изгрева".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама