Притча за свекървата


Притча за свекървата
Снимка: iStock/Guliver

Омъжила се една девойка и заедно с мъжа си заживели в къщата на майка му. И станало, както често се случва – младата снаха не била в състояние да изтърпи постоянните упреци на свекърва си. Решила да се отърве от нея и отишла при един търговец на билки, който бил приятел на баща й. Оплакала му се и го помолила го:

- Не мога повече да живея със свекърва си. Побърква ме, непрекъснато има претенции. Не можете ли да ми помогнете? Ще ви платя добре.

- Какво мога да направя за теб? – попитал билкарят.

- Искам да ми продадете отрова. Ще отровя свекърва си и ще се отърва от всички мъки. — отвърнала снахата.

След дълъг размисъл билкарят казал:

- Добре, ще ти помогна, но ти трябва да си наясно с две неща.

Първо, не можеш да отровиш свекърва си веднага, защото хората ще се сетят какво се е случило. Ще ти дам билки, които ще я убиват постепенно, и на никого няма да му дойде наум, че са я отровили.

И второ, за да избегнеш окончателно хорските подозрения, ти трябва да укротиш гнева си, да се научиш да я уважаваш, да я обичаш, да я слушаш и да бъдеш търпелива. Тогава никой няма да те заподозре, когато тя умре.

Съгласила се снахичката, взела билките и започнала да ги добавя в храната на свекърва си. Освен това, научила се да се контролира, да се вслушва в думите на майката на мъжа си, да я уважава.

Вижте още: Невероятна притча за приятелството

И когато онази видяла как се променило отношението на снахата, заобичала я с цялото си сърце. Започнала да разказва на всички, че нейната снаха е най-добрата, че за такава може само да се мечтае.

Не минала и половин година и отношенията между двете жени станали близки, като между родни майка и дъщеря.

И веднъж девойката пак отишла при билкаря и се помолила:

- За Бога, много ви моля, спасете свекърва ми от отровата, която й давах! Не искам да я убивам. Тя стана най-прекрасната свекърва на света и аз много я обичам.

Усмихнал се билкарят и отговорил:

- Не се тревожи, момиче, не съм ти давал никаква отрова. Дадох ти просто различни подправки и чайове. Отровата беше само в твоята глава и ти сама успя да се отървеш от нея.

Същото се отнася и за повечето от нашите проблеми. Те са отровата, която вгорчава живота ни. Но отрова, която съществува само в нашето съзнание…

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама