Продуктите, които подобряват настроението


Продуктите, които подобряват настроението
Снимка: Thinkstock/Guliver

Храната, която консумираме, влияе върху нивата на хормоните, енергията и химията на мозъка ни. Като цяло, ако не се храним здравословно, това може да застраши и представянето ни в леглото. По-долу ще ви разкрием някои от храните, които могат да подобрят настроението ви.

Овесени ядки

Овесените ядки могат да ви помогнат, ако се чувствате раздразнени и нервни. Те са богати на фибри, които спомагат за стабилизиране нивата на кръвната захар, като забавят усвояването на захарта в кръвта.

Овесените ядки са също така и добро решение по време на диета, защото разтворимите фибри, които съдържат, формират гел, който забавя изпразването на стомаха, така че да огладнявате по-бавно.

Други храни, които са богати на разтворими фибри, са боб, грах, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки.

Орехи

Орехите отдавна са известни като "храна за мозъка", допълвано от тяхната специфична форма – точно като на мозъка. Но вече знаем, че орехите са и източник на полезните омега-3 мастни киселини. Този тип мазнини е необходим на мозъчните клетки и повдигащите настроението нервни образования да функционират подобаващо.

Други храни, богати на омега-3, са сьомга, сардини и ленено семе.

Чай

Въпреки че кофеинът по принцип може да доведе до по-позитивно настроение и да подобри тонуса ви, при него границата е много тънка. Твърде голямото количество кофеин може да ви направи зависими и нервни, раздразнителни, хиперчувствителни или да предизвика главоболие.

Сьомга

Витамин D спомага за повишаване на нивото на серотонин. Ние го осигуряваме на нашия организъм най-вече чрез излагане на слънчева светлина и в по-малка степен чрез храна. Но последни проучвания разкриват, че излагането на слънце в месеците от ноември до февруари не осигурява производството на нужните количества витамин D на кожата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама