Пътуване из неземния свят на Далечния север


Пътуване из неземния свят на Далечния север
Снимка: Акейша Джонсън

Ако винаги са ви привличали скандинавските страни и тяхната студена, но красива природа, може да се докоснете до тях чрез  снимките на Акейша Джонсън. Фотографската й изложба "Polaris" може да бъде видян до 16 октомври 2017 г. в Synthesis (бул. "Васил Левски" 55).

"Polaris" е пътуване из неземния свят на Далечния север. Обикаляйки из отдалечени райони от Аляска, Исландия, Гренландия и Нунавут, Акейша Джонсън се оглежда за моменти, които сякаш излизат от познатата ни реалност. Нова реалност, която авторката запечатва върху цветни голямоформатни филмови плаки.

Акейша, родом от Аляска, пътува предимно сама, съзерцавайки как динамичните контрасти и мимолетните елементи от Далечния север засилват усещането за това да си жив. Чувството е специфична смесица от удивление, страх и преклонение пред ледения пейзаж.

"Polaris (Полярната звезда) е моята метафора за магичното усещане, което постоянно изпитвам в тази обстановка на непрестанно движение и промяна", споделя авторката.

Изложбата в галерия Synthesis е колекция от фотографии от три проекта на Акейша Джонсън – "Под едни и същи звезди", "Начала" и "Поларис".

Акейша Джонсън, на 27 години, е фотограф от Аляска, САЩ, фокусирана върху човешките взаимоотношения с полярните региони на Земята. Бакалавър по Фотография на Университета по дизайн на Род Айлънд. В момента живее в Норвегия и работи сезонно като екскурзовод на експедиции из Гренландия, остров Шпицберген, Канадския арктически архипелаг и Антарктика. Акейша използва фотографията като инструмент за антроположки изследвания на арктическите територии и Антарктика. Преподава лекции по фотография, арктически местни култури и визуално документиране на полярните региони. Провела е близо 40 експедиции. Двукратен стипендиант на "Фулбрайт".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама