"Рапсодия в Тоскана" – приказка за любовта и забранения плод


"Рапсодия в Тоскана" – приказка за любовта и забранения плод
Снимка: Сиела

Ярки тоскански залези, любовни трепети и виртуозни кулинарни изкушения се преплитат в омайваща хватка на страниците на свежия летен хит "Рапсодия в Тоскана". Дебютният роман на американския писател Адам Шел е вдъхновяваща история, която разказва за изпепеляващата страст на забранената любов в малко тосканско селце през XVI век, където фикция и реалност се примесват с романтика и вулгарност, за да ни напомнят, че забраненият плод е най-сладък.

XVI век, Тоскана, Италия.

Влюбена в доматите еврейска фамилия, преселила се от Флоренция в провинцията в търсене на по-добър и спокоен живот, донася все още непознатия в Италия зеленчук. Младият фермер Давидо, улисан в отглеждането на любимите си домати на тосканско поле недалеч от големия град, е заставен от семейна традиция да се ожени за невръстна девойка, към която не изпитва никакви чувства.

След внезапната смърт на баща си прелестната Мари, закърмена в силно религиозно католическо семейство, се грижи усърдно за болната си майка и е принудена мълчаливо да търпи злия си пастрок. Единствената утеха за италианската красавица е маслиновата градина, завещана от баща ѝ. Докато случайна среща между Давидо и Мари не променя живота им завинаги…

Внезапно пламналата (забранена) любов между двамата ще доведе след себе си опустошителността на потиснатите чувства, множество шеметни и неочаквани обрати и разбулването на дълбоко пазени тайни.

На фона на всичко това, докато дядото на Давидо отглежда специално доматено растение, което е откраднал по време на пътешествията си с Христофор Колумб, доведеният баща на Мари прави пъклени планове да заграби земята на съседа си и да разбие сърцето на клетото момиче!

Освен изпълнен с интригуващи тайни и пиперлива смес от романтика и вулгарност, романът "Рапсодия в Тоскана" съдържа също интересни, приложими и днес рецепти и множество любопитни исторически справки.

***

Животът на Адам Шел е далеч от клишираната представа за творящия на пишеща машина върху отрупано с разпилени листове бюро писател. Закърмен с авантюристичен дух, Шел е отдаден на спорта от малък, а когато пораства достатъчно, че да взема сам решения, грабва сака си, пълен с книги, и тръгва на кулинарно пътешествие из света, вдъхновен от преживяванията на Антъни Бурдейн. Шел бере маслини в Тоскана и кафе в Гватемала, научава от първа ръка за качеството на прасковите в Южна Франция, яде сардини в Португалия и дори успява да разграничи миризмата на печени от българи чушки по време на чиракуването си при изискан френски шеф в Ню Йорк. Между всички тези пътувания и кулинарни изкушения Адам Шел успява и да защити магистърска степен по творческо писане в Антиохския колеж в Охайо, САЩ. Писателските му умения виждаме между кориците на „Рапсодия в Тоскана“, където американецът от еврейски произход закачливо описва детайли и пренася читателя в далечни епохи, разкривайки мислите и чувствата на многопластовите си герои. Самият той се шегува, че е писал "Рапсодия в Тоскана" с намигване не към кого да е, а към Габриел Гарсия Маркес и Уилям Шекспир.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама