Разгледайте 10-те най-емблематични хотела в света (ВИДЕО)


Разгледайте 10-те най-емблематични хотела в света (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Лято е и отпускарското настроение е завладяло света. Мисълта бяга далеч от рутината на ежедневието и неволно се върти около представата за хотели. На плажа или в планината, в центъра на исторически град или в тихото уединение на брега на някое езеро. Защо не помечтаем, посещавайки десетте най-емблематични хотела в света. Тези хотели пазят завладяващи истории, в техните помещения са отеквали стъпките на знаменитости, които са създали легенди и написали истории.

1. LE NEGRESCO (Ница, Франция)

Милионери, писатели и художници се се отдавали на очарованието на този хотел на френската Ривиера, който запазва непокътнат бляскавия въздух на епохата на Бел Епок и екстравагантната музейна същност, дарена му от собственичката, мадам Жана Ожие. Обявен за национална историческа забележителност, в Le Negresco са заснети повече от 30 филма с Пол Нюман, Юл Бринер, Рита Хейуърт и Уди Алън, наред с много други.

2. ХОТЕЛ CIPRIANI (Венеция, Италия)

"La dolce vita" се превръща в хотел в тази универсална икона близо до площад Сан Маркос, но далеч от цялата суматоха. Хотел Cipriani има честта да притежава единствения открит плувен басейн във Венеция и да съхранява в историята си тайни, които дискретността не позволява да се разкрият. Особено обожаван от кинозвездите, той е за София Лорен идеалното спасение, а за Джордж Клуни негов втори дом.

3. MOUNT KENYA (Кения)

Това, което някога е било ферма, разположена в подножието на планината Кения, е превърнато в изискан хотел през 1959 г. от ръката на актьора Уилям Холдън. Оттогава неговата легенда се от цвета на Холивуд, пленен от това място, където слоновете се разхождат на една крачка от басейна. Ава Гарднър и Франк Синатра прекарват любовната си връзка през градините на планината Кения заедно с известни личности като Уинстън Чърчил, лорд Деламер и Ага Хан.

4. HOTEL SAVOY (Лондон, Великобритания)

Първият хотел в Англия, който предлага електричество, топла вода и асансьори, стартира луксозно през 1889 г., превръщайки се в магнит за висшата класа от 19-ти век и художници като Моне, който изобразява Темза от апартамента си, киното (Марлене Дитрих, Кари Грант, Джон Уейн) и музиката (Джакомо Пучини, Мария Калас, Боб Дилън) също са оставили своя отпечатък върху хотел Savoy.

5. THE PLAZA (Ню Йорк, САЩ)

Неговият силует на ренесансов замък е забележителност в градския пейзаж на града на небостъргачите, въпреки че именно неговите интериори пазят вълнуващи истории като декор за политически срещи на високо ниво или заснемане на филми като "Великия Гетсби". Гостите в The Plaza включват не само световни лидери и мощни магнати, но и легенди като Beatles при първото им пътуване до Америка.

6. TAJ LAKE PALACE (Удайпур, Индия)

Идиличният образ на този почти плаващ дворец в щата Раджастан, проектиращ отражението си върху езерото Пичола, често се среща в списъка на най-романтичните хотели на планетата. Възникнал през 1740 г., сред разкошните градини с езера и богато украсени зали на двореца на езерото Тадж, пътешественикът се натъква на великолепието на някогашното убежище на Махараджа Джагат Сингх II и мястото за срещи с неговите куртизанки.

7. PERA PALACE (Истанбул, Турция)

Неразделен в историята на Истанбул е този стогодишен хотел, който надхвърля статута си на квартира и се превръща в емблема. Тук, в номер 411, Агата Кристи пише "Убийство в Ориент Експрес". Други стаи в двореца Пера са кръстени на Грета Гарбо или Ърнест Хемингуей, които, наред с много други прочути гости, също са се докосвали до махагона и брилянтите на инкрустираните мебели.

8. RAFFLES (Сингапур)

Повече от 130 години история и безкраен списък от известни гости, включително писателят Джоузеф Конрад, актрисата Грейс Кели и кралица Елизабет II, подкрепят легендарната аура на този хотел, който е символ на лукса на азиатския континент откакто е открит през 1887 г. Може би, RAFFLES е единственият в света, който има резидент историк Лесли Данкър, който е енциклопедия на анекдоти в тази стара слава в колониален стил.

9. THE BEVERLY HILLS HOTEL (Лос Анджелис, САЩ)

Заобиколен от плантации и известен като "Розовият дворец", отваря врати през 1912 г., когато градът, който носи името му, все още не е основан. Днес скрит сред палмите, той е последният маяк на блясъка и убежището на звездната система. В известните бунгала на хотел Beverly Hills актрисата Елизабет Тейлър прекарва медения си месец с шестима от седемте си съпрузи, а Мерилин Монро спи само с капка Chanel No5.

10. THE VICTORIA FALLS HOTEL (Зимбабве)

Със спиращи дъха гледки към гръмогласните водопади Виктория, историята на този хотел е от 1904 г. Един от най-старите в Африка и свързан със Сесил Роудс и мечтата му за железопътна линия, свързваща Кейптаун с Кайро. Възстановена на няколко пъти, колониалната архитектура и високите стандарти на обслужване представляват пътуване до онова изявено и елегантно време, когато хотел Victoria Falls отваря врати.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама