Разгледайте музея с най-големите колекции от ютии и тирбушони в света (ВИДЕО)


Разгледайте музея с най-големите колекции от ютии и тирбушони в света (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Музей на румънските рекорди има в Букурещ. Той се намира на "Улицата на парфюма" №25 в бившата резиденция на писателката Силвия Керим. Музеят се простира на площ от 5000 кв. м., обхваща пет етажа, включва десет зали и е вписван седем пъти в Книгата на рекордите на Гинес заради внушителния си брой експонати - 30 000 тирбушона, 35 000 ютии, 15 000 подложки за ютии, 5000 предмета на тема еделвайс, 150 000 марки, 5000 фотоапарата. В музея има и много други съкровища - телефони, грамофони, камери, кантари, пишещи и шевни машини, мелнички за кафе, самовари, микроскопи, бинокли, компаси. Общо над 200 000 експоната и 100 частни колекции.

Тук могат да бъдат видени: най-скъпият тирбушон, изработен от метална част от Стария Лондонски мост (построен през 1176 г. и разрушен през 1831 г.) и продаден на публичен търг за 77 700 долара; най-малкият тирбушон в света, който прилича на бижу и може да се види през лупа; първата пишещата машина, патентована от британеца Хенри Мил през 1714 г.; пишеща машина, която отпечатва музикални ноти; пишеща машина за слепи, изработена от италианец през 1808 г.; пишеща машина Lambert - първата, която има две азбуки и печата на латиница и кирилица; първите телефони, произведени от Ericsson и Siemens, моделът фотоапарат, използван от Чарли Чаплин.

Създател и собственик е архитектът Йон Киреску. Обича да се шегува, че е "роден заразен със страстта да събира" и че "вирусът е наследствен". Братът на дядо му бил директор на пощата в Клуж и колекционирал марки. Йон разлиства първия класьор на пет години и това запалва искрата. Любопитството му го кара да допълни колекцията с марки. После идва увлечението по събирането на ютии. Започва със седем, но ги трупа вече 20 години. Част от днешната му колекция принадлежала на немец, който имал фабрика и къща с басейн. След като преместват колекцията на Улицата на парфюма, приятели им казват, че сградата се издигнала с 3 сантиметра от земята.

Между 60 и 90 минути са нужни, за да разгледате експонатите в една зала. Посещението на музея става само след предварителна уговорка в групи до 30 души. Резервацията се прави минимум 48 часа преди посещението. Билетът струва 60 леи (близо 24 лева). Учениците и студентите ползват отстъпка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама