Ряпата бори грип и вируси


Ряпата бори грип и вируси
Снимка: iStock/Guliver

Ряпата вирее добре по нашите земи, заедно със зелето и репичките. Тя притежава набор от полезни свойства и това я прави широко приложима в храненето. Често в заведенията за здравословно хранене може да я срещнеш настъргана.

Японски учени установиха, че ряпата може да бъде особено полезно оръжие за борба срещу грипа. Щам на бактерия в маринованата ряпа, например, стимулира имунитета срещу вирусите на грипа.

Пробиотично питие, съдържащо въпросната съставка, е изпробвано върху мишки, при които ефектът е бил толкова силен, че е предотвратил инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип.

Специалистите вече правят изпитания с хора с надеждата да постигнат същия благоприятен ефект. Ако действието му бъде потвърдено, многобройни животи могат да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи „добрите” бактерии в червата.

Учените вярват, че по същия начин могат да осигурят защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на птичия грип. Авторите на проучването установяват, че консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция облекчава симптоми на заболяването като загуба на тегло и влошаване на общото състояние.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама