Розите в историята


Розите в историята
Снимка: iStock/Guliver

Букет рози е класически подарък, когато искаш да кажеш „обичам те”. Според цветовете на розата се правят и различни подаръци. Всеки цвят роза има различна символика. Всеки магазин за доставка на цветя в света предлага различни букети от рози, а също така и кошници с цветя, сред които има много и различни по цвят рози. Тези цветя са заредени със символика от векове насам.

Розата е била почитана още в древен Рим. Тя била поставяна върху гърдите на смелите войници. Представлявала своеобразен орден на храброст, а всеки, който реши сам да закичи себе си с рози бил пращан в затвор. Когато войниците се прибирали от сражение, на главите им се поставял венец от рози, като символ на храброст и сила. Пътят им бил поръсван с розови листенца. В определен момент от историята на Рим розата била издигната в култ, който граничел с лудост. На големите тържества организирани от императорите задължително имало рози. Те били закачани по стените и колоните във формата на гирлянди, като на главите на празнуващите се поставяли венци от рози. По пода се поръсвали розови листенца, а от тавана валял дъжд от рози. Във фонтаните пък течала розова вода, а самите тържества се трансформирали в оргии.

В древна Атина също са почитали розите, като бялата била символ на мълчанието и тайната. На всяка важна среща се слагала бяла роза на масата, като това трябвало да е доказателство, че разговорите са тайни и не бива да напускат пределите на стаята в която се провеждат.

Днес розата е национален символ на Англия, като тя се е превърнала в такава още от времето на Тюдорите. Те първи я сложили на герба си, а традицията тя да фигурира, като част от гербовете се е запазила и до днес и много фамилии я използват, като почит към традициите и историята.

Розата е символ и на България. Розата е почитана освен, като букет рози за подарък и преклонение пред женската хубост и като цвете, което ни дарява с аромати. Българската роза е световно известна и от нея се прави розовото масло, а също така се използва и за направата на много парфюми, сред които и най-скъпите в света. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама