Само за една година: програма на Yettel подобри дигиталните умения на 60 хил. души


Само за една година: програма на Yettel подобри дигиталните умения на 60 хил. души
Снимка: Yettel

Уменията да се справяме с особеностите и предизвикателствата на дигиталната среда в днешно време са не само важни, а задължителни. Така както още от ранна възраст учим децата да четат, да се ориентират в социалната среда, като спазват определени правила, каквито са тези за безопасно движение по пътищата например, по същия начин у всеки съвременен човек трябва да има изградени способности за правилно общуване, боравене с информация, обучение и забавление в интернет.

Макар този процес да се случва предимно извън клас, програмите за подпомагане на дигиталните компетенции разширяват обхвата си през последните години. Програмата на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“ впечатлява не само с мащаба си, но и с дългогодишната си история. Вече 17 години телекомът провежда разнообразни активности и формати, с които подпомага хора от различни възрасти да бъдат по-подготвени за рисковете на онлайн средата и да се възползват максимално от възможностите на новите технологии.

Най-дългогодишната кампания за корпоративна социална отговорност на телекома стартира още през 2006 г., за да бъде в помощ на всички, търсещи съвети за сигурността в интернет. В партньорство с Центъра за безопасен интернет, компанията разработва полезни материали и тематични ресурси, които представя по време на специални уроци и игри с ученици. Оттогава до днес операторът разширява обхвата и темите, така че да отговарят на съвременните рискове и предизвикателства, а усилията за възпитаване на дигитални граждани получават редица признания. През 2024 г. програмата донесе на Yettel отличие в категорията „Инвеститор в знанието“ на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), както и приз от комуникационния конкурс BAPRA Bright Awards в категорията „Кампания за корпоративна социална отговорност“. 

Основните теми, които засяга програмата включват защита на личните данни - създаване на силни пароли и особености при разговори с непознати. Изграждането на критично мислене, особено у подрастващите, също е важен приоритет, заради нарастващата дезинформация и необходимостта от разпознаване на фалшиви новини, фалшиви профили и подвеждащо съдържание. Третата област се фокусира върху онлайн заплахите, рисковете от тормоз и превенция срещу зловредно съдържание и измами.

 

Сред ключовите етапи от развитието на кампанията е въвеждането на програмата „Киберскаут“, при която ученици от цялата страна преминават през двудневни обучения за онлайн безопасност, а след това предават натрупаните знания на свои връстници, влизайки в ролята на киберскаути. Този формат се възприема с голямо желание от младежите и се превръща в инициатор за появата на мобилното приложение „Дигитални скаути“. Образователната игра позволява на децата да търсят скрити локации и да отговарят на въпроси относно сигурността в интернет. А по-късно кампанията преминава изцяло в онлайн вариант с помощта на популярни инфлуенсъри.

Започнала като програма за безопасен интернет, инициативата постепенно се превръща в цялостна политика на Yettel за подпомагане на дигиталното приобщаване чрез подобряване на цифровата грамотност и компетенции на населението. От 2022 г. този приоритет присъства и в стратегията за устойчиво развитие с конкретни цели – телекомът да достига до 40 000 деца годишно с темите за онлайн безопасността, както и да помага на 10 000 души да развиват дигиталните си умения. А през 2023 г. компанията успява да надгради познанията на общо над 60 хил. души за света на интернет.

Амбицията на телекома е да подкрепя не само подрастващите, но и възрастните – учителите и родителите, като носители на знанието и модели за подражание на малките. Ето защо темата на фокус през 2024-a е дигиталното родителство. Кампанията ще обърне специално внимание на ролята на родителите за изграждането на дигитална култура у децата и ще подпомогне семействата с полезно съдържание, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн.

За другия важен таргет – учителите, Yettel провежда вече второ издание на проекта „Дигитални умения в ерата на изкуствения интелект“ в колаборация с образователната платформа Prepodavame.bg, създадена от фондация „Заедно в час“. Първото издание премина под формата на предизвикателство към учители и ученици да изследват възможностите и приложенията на изкуствения интелект в различни области. В него се включиха над 9000 гимназисти и техните учители. Тазгодишната академия помага на учителите да се адаптират към съвременната онлайн среда и да внедряват новите технологии в учебния процес. До момента през обученията са преминали над 600 учители от цялата страна. Те се запознаха с инструментите, базирани на изкуствен интелект, сред които Copilot, Gemini и ChatGPT и получиха практически насоки за формулирането на въпроси и задания (prompts), така че да получават по-точни и полезни отговори.

Със своята последователност и постоянство в развиването на кампанията „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“, Yettel затвърждава важната роля на бизнеса за преодоляване на дигиталното разделение. И поставя на дневен ред нуждата от овладяване на уменията на бъдещето, така че повече хора да бъдат пълноценни членове на съвременното дигитално общество.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички