Семейните хора са по-здрави


Семейните хора са по-здрави
Снимка: Pexels

Много жени си мечтаят да се видят булки. За тях това е един от най-прекрасните моменти в живота им. Е, за мъжете това не е точно така.

Решението дали да сключиш брак или не, е изключително лично за всеки човек, а и в XXI-ви век едно здравословно, трайно съжителство не се нуждае от формалностите на документите и церемониите. Всичко това е важно за онези, решили да останат сами, защото това може да доведе до сериозни когнитивни последици за тях, според ново изследване. Мащабно проучване, разглеждащо здравето на около 800 000 души, които никога не са били семейни, разкрива, че за тях съществува по-висок риск да развият деменция.

Самотните имат 42% по-голяма вероятност да развият деменция от хората с партньор, след като са отчетени фактори като пол и възраст. На по-голям риск са изложени и вдовците и вдовиците, но това важи за разведените, и те не демонстрират по-висок риск (това отчасти може да се отдаде на сравнително малко разведени участници в изследването).

Семейните хора имат по-здравословен начин на живот и са социално по-ангажирани, което според нас е водещата причина да не развиват деменция толкова често, колкото хората без партньор — заключват от екипа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама