Шепа ориз в саксията на орхидеята прави чудеса


Шепа ориз в саксията на орхидеята прави чудеса
Снимка: iStock/Guliver

След закупуването на орхидея, красотата, която се е появила в къщата ви, не трябва да се поставя веднага до други цветя или да се полива - нека се адаптира към средата на вашия апартамент. Ако част от корените трябва да бъдат изрязани поради лошото им състояние, срезовете трябва да бъдат поръсени с антисептик, който може да бъде канела.

Често можете да чуете, че прекомерното поливане е една от най-честите причини за смъртта на орхидеите, но това не е напълно вярно. Това е от значение само при условия на слаба осветеност. Когато слънцето грее ярко, орхидеите активно фотосинтезират, като в този случай те се нуждаят от много вода, за да растат.

Най -удобният начин за поливане е чрез потапяне в съд с вода за около половин час. Препоръчва се тази процедура да се извършва с подходящо осветление на всеки 7-10 дни, с недостатъчно осветление - по-рядко. Идеалното време за поливане е, когато субстратът, съдържащ орхидеята, е напълно изсъхнал. Можете да проверите това с дървена пръчка или да се фокусирате върху теглото на саксията, въпреки че вторият метод изисква известни умения. През зимата, когато орхидеите най -често са в покой, поливането трябва да се намали до минимум.

Тайната на вълшебната вода, която е полезна за орхидеите е оризовата вода. Как се прави тази вода?

Накисва се ориза във вода, отцежда се и с нея се киснат орхидеите. Оризовата вода е пълна с хранителни вещества, от които се нуждаят растенията. Най-добре благоприятства за цъфтежа и растежа.

Ако направите повече вода от необходимото може да я съхранявате на тъмно и хладно място, в хладилник. Не поливайте със студена вода, изчакайте да стане на стайна температура.

Как се пригатвя оризовата: 50гр ориз се накисва в 500гр вода, кисне се в продължение на 24 часа, отцежда се и се използва за поливане.

Използва се само веднъж или максимум 2 пъти в месеца.

Въпреки, че грижите за орхидеите не са толкова лесни, колкото за повечето стайни растения, с течение на времето всички нюанси при тяхното отглеждане стават по-ясни. За много, които започнаха запознанството си със света на орхидеите с едно цвете, отношенията с тях се развиват в истинска любов, която не свършва. Очарователните растения реагират на грижите и вниманието с непрекъснат и наистина главозамайващ цъфтеж.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама