Шумът стресира, разболява и убива


Шумът стресира, разболява и убива
Снимка: iStock/ Guliver

Хората възприемат звуците по различен начин и това е напълно нормално. Докато празненството в дома на съседа за едни превръща спокойната нощ в ден, други продължават да си спят спокойно. Над определени децибели обаче никой не може да игнорира шума. Защото е доказано, че твърде силният шум се отразява зле на хората и животните, а дори и на растенията. Това е феномен, който е все по-често срещан - както в големите градове, така и сред природата.

Високите нива на шум, независимо дали през деня, или нощем, се отразяват зле на организма. А ако шумът е постоянен, било то от автомобилен трафик, преминаващи влакове, посетители на заведения или от излитащи самолети, човешкото тяло се намира под постоянен стрес. Само в Европа поне 20% от населението са изложени на високи нива на шум от пътния трафик. Твърде високи нива на шума могат да доведат до заболявания на метаболизма, високо кръвно налягане, диабет или дори инфаркт. 48 000 случая на сърдечно-съдови заболявания и 12 000 преждевременни смъртни случая всяка година се приписват на постоянно високите нива на шума.

Екстремни нива на шум се отчитат във всички големи градове от Лондон до Дака, Алжир, Барселона и Берлин. В Ню Йорк, например, 90% от хората, които използват обществения транспорт, са изложени на шум, който силно надвишава нормата, поради което би могъл да причини трайни увреждания на слуха.

В Хонконг и други големи градове най-рискови са маргинализираните групи от обществото, които са изложени на особено високи нива на шума. Шумовото замърсяване е ярък пример за екологична несправедливост. Ако апартаментът или къщата се намират край голям булевард, плащаш по-нисък наем. Това означава, че хората, които не разполагат с много пари, обикновено живеят на по-шумни места.

Хората с ниски доходи често живеят в близост до промишлени предприятия, сметища или големи пътни артерии и са изложени на по-голям шум, отколкото хората с по-високи доходи. Според доклад на Програмата на ООН за развитие това разделение често е на етническа основа.

НАТИСНЕТЕ ТОЗИ ПРЪСТ НА РЪКАТА, ЗА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ГЛАВОБОЛИЕТО

Проблемът може да бъде ограничен с помощта на повече дървета, храсти и дървесни видове в градовете. Те разпръскват и заглушават шума и същевременно допринасят за по-добър климат и градска среда. Шумът на практика преминава през всичко. Единственото решение е звукоизолацията. Много по-ефективно да се намали максимално трафикът в градовете, да се въведе ограничение на скоростта до 30 км/ч на повече улици, да се насърчава ползването на обществения транспорт, електронната мобилност и разширяването на велосипедните алеи. В момента във Франция се тества радар, който засича онези превозни средства, които са по-шумни от допустимото. Нарушителите на ограниченията за шум ще се наказват в бъдеще с глоби.

С намаляването на автомобилните ленти и трафика в градовете спечеленото пространство може да се превърне във велоалеи или зелени площи и паркове. По този начин ще се подобрят градският климат, биоразнообразието и качеството на живот. Учените са успели да докажат, че естествените звуци, като например пеенето на птиците, ромонът на водата или шумоленето на листата намаляват стреса и имат положителен ефект върху човешкото здраве.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама