Скритият плаж на любовта (видео)


Скритият плаж на любовта (видео)
Снимка: iStock/Guliver

Мариета е името на група малки, необитаеми острови, които се намират на няколко мили от брега на Наярит, Мексико. Те са много известна туристическа дестинация, поради многообразието и пъстротата на подводните обитатели, чието ловуване е забранено от мексиканското правителство.

На един от тези острови се намира едно уникално кътче, което хората биха подминали, ако не се чуваше шума от вълните, които миеха брега му. Разположен на няколко метра навътре, в един островите Мариета, Скритият плаж е от тези  местенцата, за които бихте съжалявали, ако ги пропуснете.

Островите Мариета са се оформили преди векове, посредством вулканична дейност, като те са напълно необитаеми. Намират се само на час път, с лодка, от Пуерто Валярта и се посещават ежедневно от стотици туристи. В началото на миналия век мексиканското правителство започнало да провежда военни опити на островите, поради факта, че там не живеел никой. Множеството силни експлозии от бомби помогнали да се образуват невероятни пещери и скални формации. В началото на 60-те години последвал силен международен отзвук срещу тази военна дейност, чийто инициатор бил Жак-Ив Кусто. Правителството на Мексико било принудено да прекрати военната активност на островите и да ги обяви за национален парк, където са забранени ловуването, риболова и човешката дейност. И до днес островите остават напълно необитаеми, като единственият законен начина да се достигне до тях, е чрез лицензирани водачи. За жалост експлозиите на военните са унищожили голяма част от природните творения тук, но и са спомогнали за образуването на една от най-известните атракции – Плая дел Амор (в превод Плажът на любовта) или Скритият плаж.  

Посетителите на Мариета могат да достигнат до този приказен плаж посредством воден тунел, който го свързва с океана. Преимуществото е, че има достатъчно пространство над водата, което не налага необходимостта от екипировка или задържане на дишането. Когато са били публикувани първите снимки от това място, хората не са вярвали, че тази красота е реална.

Без съмнение островите Мариета са едно от мечтаните места на планетата за гмуркане. Всеки остров си има свои, индивидуални, характеристики, а разнообразието и красотата на подводния свят са неописуеми. Фирмите, които предлагат дайвинг и шнорхелинг тук, могат да задоволят всички индивидуални предпочитания на клиентите си.

Според последни научни изследвания, островите са дом на 103 вида риби, водни костенурки, октоподи и корали от общо 159 вида, които са регистрирани в целия залив. Ако на авантюристите това не им е достатъчно, то има свидетелства от хора, които са се гмуркали през зимата, че са чули странни звуци в дълбините на тукашните води. Това не е нищо друго, а просто песни на китовете, които използват тези острови, като убежище срещу хищници.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама